Green Travel – Κάνοντας καλύτερες περιβαλλοντικές ταξιδιωτικές επιλογές

Όλοι ακούμε συνεχώς τον όρο «υπερθέρμανση του πλανήτη». Τους τελευταίους μήνες άρχισα να διαβάζω ταξιδιωτικές ιστορίες πώς λιώνει ο μόνιμος πάγος του όρους Κιλιμάντζαρο, πώς τα χιονοδρομικά κέντρα στις Άλπεις θα κλείσουν οριστικά λόγω έλλειψης χιονιού, πώς λιώνουν οι παγετώνες στην Αρκτική, πόσο ολοένα και περισσότερο Οι πιο συχνές και έντονες καιρικές διαταραχές διαταράσσουν τον τουρισμό, και συνεχίζουν να συνεχίζονται. Μερικές από αυτές τις ιστορίες μας προτρέπουν ακόμη και να πάμε τώρα προτού κάποια από αυτά τα γραφικά μέρη μεταμορφωθούν ή εξαφανιστούν για πάντα. Η κλιματική αλλαγή έχει γίνει πλέον θέμα ανησυχίας για τους παγκόσμιους ταξιδιώτες.

Τα ταξίδια, φυσικά, έχουν περιβαλλοντικές συνέπειες. Τα ταξίδια μεγάλων αποστάσεων συνεπάγονται τη δημιουργία διοξειδίου του άνθρακα και άλλων αερίων του θερμοκηπίου, τα αεροπλάνα είναι μερικοί από τους πιο έντονους ρύπους που υπάρχουν σήμερα. Επιπλέον, όπου κι αν πάμε, καταναλώνουμε τρόφιμα και άλλες υπηρεσίες και δημιουργούμε απορρίμματα. Τι να κάνουμε λοιπόν;

Όσον αφορά τις εκπομπές των αεροπλάνων, υπάρχουν στην πραγματικότητα μερικά συγκεκριμένα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε. Υπάρχουν τρόποι αντιστάθμισης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που παράγονται από τα αεροπορικά ταξίδια μέσω της αγοράς δέντρων που θα φυτευτούν για να αντισταθμιστούν αυτές οι εκπομπές. Στο Trees for the Future, τα 40,00 $ ΗΠΑ θα πληρώσουν πραγματικά για τη φύτευση 400 δέντρων που θα συμβάλουν στην αντιστάθμιση των αερίων του θερμοκηπίου. Θα λάβετε επίσης ένα Παγκόσμιο Πιστοποιητικό Ψύξης και αυτοκόλλητο προφυλακτήρα. Στον ιστότοπό τους θα δείτε επίσης μια λίστα συνεργατών, συμπεριλαμβανομένων καταλυμάτων και bed and breakfast που τροφοδοτούνται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η Rainforest Alliance προσφέρει στην πραγματικότητα μια ποικιλία πληροφοριών σε ταξιδιώτες που γνωρίζουν το περιβάλλον. Προσφέρουν επίσης πιστοποίηση αειφόρου τουρισμού σε τουριστικές εγκαταστάσεις που βασίζεται σε μεθόδους μείωσης της κατανάλωσης νερού, ενέργειας και άλλων πόρων και για τη βελτίωση της διαχείρισης, του χειρισμού και της διάθεσης των απορριμμάτων. Διαθέτουν ακόμη και μια εργαλειοθήκη για τις βέλτιστες πρακτικές βιώσιμου τουρισμού για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις της τουριστικής βιομηχανίας.

Στον ιστότοπό τους, η Rainforest Alliance υποστηρίζει επίσης ορισμένες απλές συμπεριφορές φιλικές προς το περιβάλλον τις οποίες μπορούμε όλοι να προσπαθήσουμε να ακολουθήσουμε:

o Υποστηρίξτε τις τοπικές οικονομίες αναζητώντας τοπικά καταλύματα και εστιατόρια, τρόφιμα τοπικής παραγωγής και τοπικά προϊόντα και χειροτεχνίες.

o Υποστηρίξτε τα πράσινα ξενοδοχεία των οποίων οι διαχειριστές έχουν προγράμματα που εξοικονομούν νερό και ενέργεια.

o Μείνετε σε μονοπάτια πεζοπορίας. Καθαρίστε τη βρωμιά σας και πετάξτε τα απορρίμματα σωστά. Κρατήστε απόσταση από την άγρια ​​ζωή.

o Ταξιδέψτε με μαζική συγκοινωνία όσο το δυνατόν περισσότερο.

o Αποφύγετε οχήματα με δίχρονους κινητήρες όπως τζετ σκι, σκούτερ και ορισμένα σκάφη, τα οποία είναι εξαιρετικά ρυπογόνα.

o Να είστε πολιτισμικά ευαίσθητοι στα τοπικά έθιμα, τους χαιρετισμούς, τους ενδυματολογικούς κώδικες και τις διατροφικές συνήθειες.

o Αντιμετωπίστε τους άλλους με τον ίδιο σεβασμό που θα ζητούσατε στην κοινότητά σας.

Άλλα προγράμματα οικολογικής πιστοποίησης για τουριστικούς φορείς και συμβουλές για οικολογικούς καταναλωτές περιλαμβάνουν τους ακόλουθους ιστότοπους:

– Terra Choice

– Green Globe 21

– Περιβαλλοντική επιλογή

– Πράσινη Σφραγίδα

– Το Παγκόσμιο Δίκτυο Οικολογικής Σήμανσης

– Το Climate Neutral Network

Ένας άλλος ενδιαφέρον ιστότοπος είναι το Future Forests: υποστηρίζει έναν «ουδέτερο από άνθρακα» τρόπο ζωής, προκειμένου να εξουδετερώσει τις επιπτώσεις μας στο περιβάλλον. Το Future Forests έχει αποδείξει στους ανθρώπους μια ποικιλία περιβαλλοντικών χαρισμάτων από το 1997. Μπορείτε να αφιερώσετε ένα δέντρο, για παράδειγμα, για 10,00 $. Μπορείτε ακόμη και να προγραμματίσετε γάμους χωρίς άνθρακα με το Future Forests.

Ένα ωραίο πράγμα σχετικά με τον ιστότοπό τους είναι ότι προσφέρουν έναν πολύ ωραίο υπολογιστή εκπομπών άνθρακα που σας επιτρέπει να υπολογίσετε τις αναμενόμενες εκπομπές ρύπων κατά την πτήση ή την οδήγηση. Σκέφτηκα να το ελέγξουμε αυτό, οπότε εισήγαγα κάποια υποθετικά δεδομένα για μια πτήση από τη Νέα Υόρκη στο Λονδίνο, Αγγλία.

Αμέσως ανακάλυψα ότι αυτή η πτήση θα παρήγαγε 1,22 τόνους CO2. Η αριθμομηχανή μου λέει επίσης αν αφιερώσω 2 δέντρα, μπορώ να κάνω αυτή την πτήση ουδέτερη από άνθρακα. Εναλλακτικά, θα μπορούσα να προμηθεύσω 2 λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας σε μια μικρή κοινότητα στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Και οι δύο επιλογές θα ήταν 30 £. Έλεγξα επίσης τον υπολογιστή τους για τις εκπομπές άνθρακα. Εάν ταξιδεύω 400 km (250 μίλια) κάθε εβδομάδα με ένα αυτοκίνητο με κινητήρα μεγέθους μεταξύ 1,4 και 2 λίτρων, θα παρήγαγα 4 τόνους CO2 το χρόνο, κάτι που θα χρειαζόταν 5 δέντρα για να αντισταθμιστεί.

Εκτός από τη φύτευση δέντρων, μπορείτε επίσης να αγοράσετε “αντισταθμίσεις άνθρακα”. Η “αντιστάθμιση άνθρακα” είναι στην πραγματικότητα μια επένδυση σε ένα έργο ή δράση με στόχο την εξάλειψη των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Τα έργα offset διατίθενται σε πολλές ποικιλίες και μπορεί να περιλαμβάνουν δενδροφύτευση ή αναδάσωση, μετασκευές κτιρίων (π.χ. εγκατάσταση πιο αποδοτικών συστημάτων θέρμανσης/ψύξης) ή έργα αιολικής ενέργειας.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο του Better World Club, αυτός είναι ο τρόπος λειτουργίας: μπορείτε να κλείσετε μια πτήση μέσω του Better World Travel – Members και να λάβετε δωρεάν αντιστάθμιση άνθρακα για την πτήση εσωτερικού τους στις ΗΠΑ (αξία 11 $.) Εάν κάνετε κράτηση πτήσης μέσω Διαδικτύου , άλλο ταξιδιωτικό γραφείο ή αεροπορική εταιρεία, στείλτε τους μια δωρεά με έκπτωση φόρου για να αντισταθμίσετε τις εκπομπές CO2 από την πτήση σας. (11 $ για πτήσεις εσωτερικού ή 22 $ για διεθνείς πτήσεις.)

Έτσι, τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν πράγματι τρόποι για την αντιστάθμιση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων που έχουμε όλοι, ακόμη και όταν ταξιδεύουμε.

About admin

Check Also

Ο ρόλος και η σημασία της ΜΠΕ

Η προστασία του περιβάλλοντος και η διαχείριση των πόρων έχει παραδοσιακά δοθεί σημασία σε όλο …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Recent Comments

Gösterilecek yorum yok.