Chippin Away Like Frito-Lay – Περιβαλλοντικοί παράγοντες

Ενώ σκεφτόμουν τι να γράψω για την επόμενη ανάρτησή μου, κάθισα εδώ τελειώνοντας το τελευταίο μου τσιπ του Doritos “Cool Ranch” και σκέφτηκα ότι θα ήταν υπέροχο να μάθω τι κάνει το Doritos τόσο επιτυχημένο. Μετά από περαιτέρω έρευνα, έμεινα έκπληκτος με αυτό που ανακάλυψα για αυτήν την απίστευτη μάρκα, γι’ αυτό και αποφάσισα να μοιραστώ τα ευρήματά μου με όλους. Η Frito-Lay είναι ένας διάσημος όμιλος ετερογενών δραστηριοτήτων στον κλάδο των σνακ και ιδιοκτήτης των τσιπς της επωνυμίας Doritos. Ως μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες σνακ τροφίμων στις Ηνωμένες Πολιτείες, μέρος της επιτυχίας της εταιρείας αποδίδεται στις αποτελεσματικές στρατηγικές και τακτικές μάρκετινγκ της εταιρείας. Όχι μόνο η εταιρεία ασχολείται με το εγχώριο και παγκόσμιο μάρκετινγκ, αλλά κατανοεί επίσης την επιρροή που θα μπορούσαν να έχουν οι περιβαλλοντικοί παράγοντες στην επιτυχία οποιουδήποτε προϊόντος ή υπηρεσίας. Περιβαλλοντικοί παράγοντες όπως η παγκόσμια οικονομική αλληλεξάρτηση, οι εμπορικές πρακτικές, τα δημογραφικά στοιχεία, η φυσική υποδομή, η ηθική, ο πολιτισμός, η τεχνολογία, ακόμη και τα πολιτικά συστήματα που επηρεάζουν τις διεθνείς σχέσεις επηρεάζουν τις στρατηγικές μάρκετινγκ της εταιρείας.

Για παράδειγμα, εδώ είναι μερικά παραδείγματα εσωτερικών και εξωτερικών περιβαλλοντικών παραγόντων που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις αποφάσεις μάρκετινγκ και τις στρατηγικές για τους οργανισμούς:

Εσωτερικοί Περιβαλλοντικοί Παράγοντες

Οργανωτικοί πόροι

Υπάρχουσες σειρές προϊόντων

Διαχείριση και Υποστήριξη

Ικανότητες και φιλοσοφίες

Εξωτερικοί Περιβαλλοντικοί Παράγοντες

Τεχνολογικός

Πολιτικά και νομικά

Οικονομία

Κοινωνικό και πολιτιστικό

Έχοντας μια γενική κατανόηση των περιβαλλοντικών παραγόντων, θα μπορούσαμε τώρα να εξετάσουμε πώς σχετίζεται με τις αποφάσεις μάρκετινγκ στο Frito-Lay. Ως περήφανο μέλος της οικογένειας της PepsiCo, η εταιρεία κατανοεί τη σημασία των δημογραφικών στοιχείων και της φυσικής υποδομής και το ενσωματώνει αποτελεσματικά στις στρατηγικές μάρκετινγκ της εταιρείας.

Με μια άφθονη προσφορά πόρων και μια αξιόπιστη επωνυμία στη γραμμή, η Frito-Lay πρέπει να διασφαλίσει ότι όλοι οι εργαζόμενοι παραμένουν ηθικοί και κοινωνικά υπεύθυνοι στις καθημερινές δραστηριότητες. Όχι μόνο η εταιρεία απαιτεί ετήσια εκ νέου πιστοποίηση σε μαθήματα δεοντολογίας για όλους τους υπαλλήλους, αλλά και η διοικητική ομάδα διαρκώς κηρύττει ηθική και κοινωνική ευθύνη. Για παράδειγμα, η Frito-Lay έχει μια πρωτοβουλία «μηδενικής υγειονομικής ταφής» όπου η εταιρεία συνεργάζεται με την TerraCycle για σκοπούς ανακύκλωσης. Οι πελάτες ενθαρρύνονται να συλλέγουν και να στέλνουν χρησιμοποιημένες σακούλες τσιπς στην TerraCycle για ανακύκλωση μετά την κατανάλωση. Σε αντάλλαγμα, θα λάβουν 0,02 $ για κάθε τσάντα τσιπ που αποστέλλεται που θα δωρίζεται σε σχολείο ή μη κερδοσκοπικό οργανισμό της επιλογής τους. Αυτή είναι μια πολύ έξυπνη στρατηγική μάρκετινγκ για λογαριασμό της Frito-Lay, επειδή η εταιρεία μειώνει το κόστος παραγωγής των προϊόντων λόγω της ανακύκλωσης, ενώ παράλληλα βοηθάει το περιβάλλον και την κοινωνία.

Επιπλέον, η εταιρεία προσφέρει επίσης εξαιρετικά προγράμματα κατάρτισης για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη. Ο ιστότοπος της εταιρείας βοηθά στη διασφάλιση ότι τα ενδιαφερόμενα μέρη παραμένουν ενημερωμένα για τα πιο πρόσφατα νέα που επηρεάζουν προϊόντα, τεχνολογία, ποιότητα, ηθική, μάρκετινγκ κ.λπ. Διαθέστε προϊόντα και παρέχετε ζωτικής σημασίας σχόλια για αυτά τα νέα προϊόντα μέσω ερευνών πελατών. Αυτό με τη σειρά του θα επέτρεπε στην εταιρεία να επανεξετάσει τα δεδομένα της έρευνας αγοράς που έλαβε και να προσαρμόσει ανάλογα τις στρατηγικές μάρκετινγκ της εταιρείας. Αυτά είναι μερικά μόνο παραδείγματα που δείχνουν πώς η Frito-Lay συνεχίζει να κατανοεί πώς οι εσωτερικοί περιβαλλοντικοί παράγοντες θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις στρατηγικές μάρκετινγκ και την εικόνα της εταιρείας. Ως εκ τούτου, η εταιρεία συνεχίζει να επιδεικνύει μια ισχυρή οργανωτική κουλτούρα ενεργώντας ηθικά και κοινωνικά υπεύθυνα σε μια προσπάθεια να βελτιώσει τα προϊόντα, τις υπηρεσίες, την εκπαίδευση, την κοινωνία και το περιβάλλον.

Η Frito-Lay έχει επίσης αξιοποιήσει τους εξωτερικούς περιβαλλοντικούς παράγοντες που αναφέρονται παραπάνω για να προσφέρει στην εταιρεία ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Από τεχνολογική άποψη, η Frito-Lay έχει ενσωματώσει τις πιο πρόσφατες τεχνολογίες για να βοηθήσει με το διαδικτυακό μάρκετινγκ και τις προωθητικές ενέργειες για τα προσφερόμενα προϊόντα. Για παράδειγμα, ο ιστότοπος της εταιρείας είναι γεμάτος με flash media και άλλες τακτικές μάρκετινγκ που βοηθούν στην ανάδειξη της απολαυστικότητας της ποικιλίας των σνακ που προσφέρονται στο Frito-Lay. Ο ιστότοπος επιτρέπει στους πελάτες να πλοηγηθούν σε οποιοδήποτε προϊόν της επιλογής τους σε μια προσπάθεια να αποκτήσουν περισσότερες λεπτομέρειες για το συγκεκριμένο προϊόν πριν από την αγορά. Λεπτομέρειες όπως θερμίδες, τιμή, ακόμη και προσφορές που σχετίζονται με αυτά τα προϊόντα αναφέρονται καθημερινά στους καταναλωτές στο διαδίκτυο. Επιπλέον, η Frito-Lay χρησιμοποιεί επίσης τεχνολογία για να ενισχύσει το εμπορικό σήμα της εταιρείας. Χρησιμοποιώντας ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως βιοκαύσιμα, ηλιακή ενέργεια, ανακυκλωμένη θερμότητα και ατμό από φυτά, η εταιρεία εκτιμά ότι θα χρησιμοποιεί 45% λιγότερη ενέργεια ανά σακούλα τσιπ έως το 2017.

Προσωπικά, αυτό που βρήκα πιο ενδιαφέρον είναι η αποτελεσματική κατανόηση των κοινωνικών, δημογραφικών και πολιτιστικών περιβαλλοντικών παραγόντων από την εταιρεία και η χρήση των δεδομένων έρευνας αγοράς για την παραγωγή συγκεκριμένων προϊόντων προσαρμοσμένων σε συγκεκριμένες αγορές-στόχους. Για παράδειγμα, ο Frito-Lay διεξήγαγε έρευνα αγοράς σχετικά με τους εξωτερικούς περιβαλλοντικούς παράγοντες που αναφέρονται παραπάνω και διαπίστωσε ότι οι Ιάπωνες είχαν ξεχωριστό γούστο. Για να ευχαριστήσει αυτή τη συγκεκριμένη αγορά-στόχο, η Frito-Lay άρχισε να παράγει μια ποικιλία διαφορετικών αρωματικών τσιπς καλαμποκιού Doritos ειδικά για την Ιαπωνία. Γεύσεις, όπως κάρυ καρύδας, wasabi mayo, τόνος, ακόμη και τσιπς Dorito με γεύση λουκάνικου.

Για μένα, αυτό είναι πολύ έξυπνο για λογαριασμό του Frito-Lay, ειδικά με την παγκόσμια οικονομική αλληλεξάρτηση και το εμπόριο, επειδή οι οργανισμοί θα μπορούσαν να φτάσουν σε νέες αγορές-στόχους σε μια προσπάθεια να προωθήσουν και να πουλήσουν τα προϊόντα τους σε διαφορετικούς τελικούς χρήστες. Όπως γνωρίζουμε, το διεθνές εμπόριο δημιουργεί ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις και εκθέτει τους καταναλωτές σε προϊόντα και υπηρεσίες που μπορεί να μην είναι διαθέσιμα στη χώρα τους. Το διεθνές εμπόριο παρέχει επίσης στους καταναλωτές περισσότερες επιλογές όσον αφορά την τιμή και την ποιότητα των αγαθών που προσφέρονται λόγω πολλών παραγωγών. Με το διεθνές εμπόριο, εταιρείες όπως η Frito-Lay, έχουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα επειδή τα προϊόντα ή οι υπηρεσίες προσφέρονται παγκοσμίως. Επομένως, η αύξηση της καταναλωτικής ζήτησης θα μπορούσε να βοηθήσει την επιχείρηση επειδή το κόστος παραγωγής μειώνεται ως αποτέλεσμα των οικονομιών κλίμακας.

Παρόλο που καταναλώνω προϊόντα Frito-Lay για δεκαετίες, δεν έχω κάνει ποτέ την έρευνα για να συνειδητοποιήσω την εκπληκτική ικανότητα της εταιρείας να αναλύει εσωτερικούς και εξωτερικούς περιβαλλοντικούς παράγοντες και να δημιουργεί στρατηγικές μάρκετινγκ και προϊόντα προσαρμοσμένα στις ανάγκες των πελατών. Είτε ικανοποιεί το μείγμα μάρκετινγκ εγχώρια είτε διεθνώς, η Frito-Lay διασφαλίζει ότι διεξάγεται σωστή έρευνα αγοράς που λαμβάνει υπόψη περιβαλλοντικούς παράγοντες όπως ο πολιτισμός, η ηθική, η τεχνολογία, η φυσική υποδομή, τα δημογραφικά στοιχεία και το νομικό περιβάλλον. Κάτι τέτοιο θα επιτρέψει στην εταιρεία να συνεχίσει να βελτιώνει τα προϊόντα που προσφέρονται λόγω των δεδομένων που ελήφθησαν από την έρευνα αγοράς.

Ο David Ogilvy, ένας γκουρού της διαφήμισης, δήλωσε σοφά ότι «δεν σταματά ποτέ να δοκιμάζει και η διαφήμισή σας δεν θα σταματήσει ποτέ να βελτιώνεται». Το Frito-Lay συνεχίζει να δοκιμάζει τις αγορές σε μια προσπάθεια να παράγει προϊόντα προσαρμοσμένα για συγκεκριμένα πολιτιστικά γούστα και προτιμήσεις. Αυτό θα επέτρεπε στην εταιρεία να ικανοποιήσει τις τρέχουσες αγορές, παράλληλα με την πρόσβαση σε νέες παγκόσμιες αγορές, εξ ου και η αστρονομική επιτυχία της εταιρείας.

Συνεχίστε να απομακρύνετε το Frito-Lay – Μπράβο!

About admin

Check Also

Ο ρόλος και η σημασία της ΜΠΕ

Η προστασία του περιβάλλοντος και η διαχείριση των πόρων έχει παραδοσιακά δοθεί σημασία σε όλο …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Recent Comments

Gösterilecek yorum yok.