Τυπικός καιρός των βόρειων περιοχών του Πακιστάν

Το κλίμα και ο καιρός στις βόρειες περιοχές του Πακιστάν ελέγχονται από το υψόμετρο. Τα ψηλά βουνά πάνω από τα 16.000 πόδια παραμένουν χιονισμένα όλο το χρόνο, ενώ οι στενές κοιλάδες έχουν ακραίο κλίμα τόσο το καλοκαίρι όσο και το χειμώνα.

Η υπό συζήτηση περιοχή, γενικά, έχει κρύους χειμώνες και ήπια καλοκαίρια. Ακολουθεί μια σύντομη περιγραφή της θερμοκρασίας και της βροχόπτωσης της περιοχής.

Θερμοκρασία

Τα ψηλά βουνά καταγράφουν θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν όλο το χρόνο. Ενώ οι θερμοκρασίες των βαθιών κοιλάδων παρουσιάζουν ακραίες διακυμάνσεις καλοκαίρι και χειμώνα. Το ημερήσιο εύρος θερμοκρασίας είναι επίσης πολύ υψηλό. Για παράδειγμα, το Gilgit, σε υψόμετρο περίπου 4.500 ποδιών και περιτριγυρισμένο από ψηλά βουνά, καταγράφει θερμοκρασίες τα μεσημέρια του Ιουλίου που συχνά ξεπερνούν τους 100 F, ενώ λόγω της ενισχυμένης επίδρασης του katabatic, η νυχτερινή χαμηλή ώρα μπορεί να πέσει έως και 60 F. Αυτό δείχνει ένα πολύ υψηλό ημερήσιο εύρος 40 F! Ο ίδιος σταθμός τον Ιανουάριο, ωστόσο, καταγράφει θερμοκρασίες έως και 20 F κατά την αιχμή του χειμώνα.

Το Skardu, σε υψηλότερο υψόμετρο περίπου 7500 ποδιών, έχει κάπως πιο ήπια καλοκαίρια. Αλλά ακόμη και εδώ, οι θερμοκρασίες άνω των 95 F δεν είναι ασυνήθιστες στα μέσα του καλοκαιριού. Είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι είναι το ίδιο μέρος που κατέχει το ρεκόρ για την πιο κρύα πόλη στο Πακιστάν. Στις 24 Ιανουαρίου 1994, ο Skardu κατέγραψε θερμοκρασία -16 F! Αυτό δείχνει ξεκάθαρα ότι βαθιές κοιλάδες που περιβάλλονται από ψηλά βουνά όπως το Gilgit και το Skardu εμφανίζουν ακραίες θερμοκρασίες το καλοκαίρι και το χειμώνα.

Κατακρήμνιση

Η βροχόπτωση στα ψηλά βουνά είναι υπό μορφή χιονιού καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Στις χαμηλές, βαθιές κοιλάδες, έχει τη μορφή βροχής το καλοκαίρι και χιονιού το χειμώνα.

Το κύριο σύστημα που φέρει βροχή σε αυτήν την περιοχή είναι η δυτική διαταραχή που επηρεάζει αυτήν την περιοχή μεταξύ Δεκεμβρίου και Απριλίου κάθε έτους και δίνει μέτρια βροχόπτωση.

Τα καλοκαίρια είναι σχεδόν χωρίς βροχή. Κανένας καλοκαιρινός μήνας στο Gilgit δεν καταγράφει περισσότερες από 0,5 ίντσα βροχοπτώσεων. Τα στοιχεία για το Skardu είναι παρόμοια. Υπάρχει γενική έλλειψη βροχόπτωσης. Δεν είναι περίεργο λοιπόν που σε μέρη όπως το Gilgit, λίγα μίλια από την πόλη, μπορεί κανείς να δει αμμόλοφους.

Η σχετική υγρασία είναι χαμηλή καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και φυσάει πολύ κρύος και ξηρός άνεμος από βορειοανατολικά, ειδικά στο Skardu το χειμώνα.

Εν ολίγοις, το κλίμα των βόρειων περιοχών του Πακιστάν παρουσιάζει ακραίες θερμοκρασίες με γενική ανεπάρκεια βροχοπτώσεων καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

About admin

Check Also

Οι επιρροές της ιταλικής μαγειρικής

Όταν οι άνθρωποι σκέφτονται την ιταλική μαγειρική, οι περισσότεροι σκέφτονται τα ζυμαρικά και τις πίτες …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Recent Comments

Gösterilecek yorum yok.