Το περπάτημα και το περιβάλλον

«Σήμερα έχω ψηλώσει περπατώντας με τα δέντρα». Karle Wilson Baker

Όλοι γνωρίζουμε ότι η άσκηση είναι καλή για εσάς. Και το περπάτημα είναι ίσως η πιο εύκολη μορφή για να μπεις.

Αλλά ξέρατε ότι το περπάτημα παίζει ρόλο στη βελτίωση του περιβάλλοντος σας;

Το περπάτημα βελτιώνει την ποιότητα της ζωής μας επειδή βοηθά στην προστασία του περιβάλλοντος διαβίωσης και των φυσικών πόρων. Μπορεί επίσης να ενσωματωθεί σε συστήματα μεταφοράς.

Τα πρόσθετα οφέλη για την υγεία και το περιβάλλον προέρχονται από το γεγονός ότι το περπάτημα είναι μια δραστηριότητα χωρίς ρύπανση. Είναι επίσης ένα ήσυχο χόμπι. Έτσι επωφελούμαστε από τον καθαρότερο αέρα και υπάρχει επίσης μείωση του θορύβου από την κυκλοφορία.

“Το περπάτημα είναι πολύ αποδοτικό στη χρήση του αστικού χώρου και της ενέργειας, σπάνια προκαλεί τραυματισμό και δίνει στους δρόμους ζωντάνια και προσωπική ασφάλεια. Πολλά ταξίδια με αυτοκίνητο είναι αρκετά σύντομα, λιγότερο από 2 χλμ, γεγονός που δείχνει ότι το περπάτημα θα μπορούσε να είναι μια εφικτή εναλλακτική λύση και να συμβάλει μείωση της ρύπανσης από ένα όχημα με ψυχρή εκκίνηση που ταξιδεύει σε μικρή απόσταση».

C. Mason, Μεταφορές και υγεία: καθ’ οδόν προς μια πιο υγιή Αυστραλία; Medical Journal of Australia 2000

Στη Βόρεια Αμερική και στην Ευρώπη, υπάρχουν ενεργές ομάδες που αναζητούν καλύτερες εγκαταστάσεις πεζοπορίας στις αστικές κοινότητες. Υποστηρίζουν ότι το περπάτημα ανοίγει τις κοινότητες και βελτιώνει την ποιότητα ζωής για όλους.

Το 1996, ο Dan Burden δημιούργησε τις Walkables Communities (http://www.walkable.org) στη Φλόριντα. Ο σκοπός των Walkable Communities είναι,

«… βοηθώντας ολόκληρες κοινότητες, είτε είναι μεγάλες πόλεις είτε μικρές πόλεις, είτε τμήματα κοινοτήτων, π.χ. γειτονιές, επιχειρηματικές περιοχές, πάρκα, σχολικές περιοχές, υποδιαιρέσεις, συγκεκριμένοι διάδρομοι δρόμων κ.λπ., να γίνουν πιο βατές και φιλικές προς τους πεζούς».

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, Living Streets (http://www.livingstreets.org.uk) είναι μια παρόμοια οργάνωση που δηλώνουν ως στόχο τους

«… οι πρωταθλητές των δρόμων και των δημόσιων χώρων για ανθρώπους με τα πόδια. Εργαζόμαστε σε πρακτικά έργα για να δημιουργήσουμε ασφαλείς, ζωντανούς και υγιείς δρόμους για όλους.

Οι τοπικοί δρόμοι είναι μια υπηρεσία που όλοι χρησιμοποιούμε. Όμως, για δεκαετίες, οι προτεραιότητες της κυκλοφορίας έχουν επιτραπεί να τους κατακλύσουν και έχουν αφεθεί βρώμικα και ανασφαλή. Οι ζωντανοί δρόμοι βοηθούν στην αναζωογόνηση των γειτονιών και στην επανασύνδεση των ανθρώπων».

Αυτοί οι οργανισμοί και οι καμπάνιες τους για την απελευθέρωση των κοινοτήτων μας από την υπερβολική επισκεψιμότητα φαίνεται να έχουν νόημα. Είναι αλήθεια ότι τα μηχανοκίνητα οχήματα δημιουργούν μεγάλο μέρος της ρύπανσης που βρίσκουμε στον αέρα.

Η ρύπανση που δημιουργείται από τα οχήματα μπορεί να συμβάλει στην κακή υγεία. Ασθένειες όπως το άσθμα, ο καρκίνος του πνεύμονα, το αυξημένο στρες και ο διαταραγμένος ύπνος έχει βρεθεί ότι οφείλονται στην αυξημένη ατμοσφαιρική ρύπανση.

Το περπάτημα από την άλλη βελτιώνει την υγεία, γιατί κάθε βόλτα μειώνει την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Λοιπόν, θέλετε να κάνετε μια βόλτα σήμερα; Κάθε βήμα που κάνετε παίζει ρόλο στη βελτίωση της τοπικής σας κοινότητας.

About admin

Check Also

Ο ρόλος και η σημασία της ΜΠΕ

Η προστασία του περιβάλλοντος και η διαχείριση των πόρων έχει παραδοσιακά δοθεί σημασία σε όλο …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Recent Comments

Gösterilecek yorum yok.