Το Κλίμα των Κοιλάδων

Το κλίμα των κοιλάδων είναι συνώνυμο με ακραίες θερμοκρασίες. Το καλοκαίρι αυτά τα μέρη είναι αρκετά ζεστά, το χειμώνα τσουχτερό κρύο. Ακολουθεί μια σύντομη περιγραφή αυτού του τύπου κλίματος.

Οι κοιλάδες καταγράφουν ακραίες θερμοκρασίες το καλοκαίρι και το χειμώνα. Όσο πιο βαθιά είναι μια κοιλάδα, τόσο μεγαλύτερη είναι η διακύμανση της θερμοκρασίας. Αυτό σημαίνει ότι οι κοιλάδες που περιβάλλονται από πολύ ψηλά βουνά είναι επιρρεπείς σε πολύ μεγάλες αλλαγές θερμοκρασίας. Ο τυπικός σταθμός ιδιαίτερου ενδιαφέροντος τόσο για παραθεριστές όσο και για μετεωρολόγους είναι η παγκοσμίου φήμης κοιλάδα Gilgit στις βόρειες περιοχές του Πακιστάν που βρίσκεται όχι πολύ μακριά από το Shin door Pass, το κέντρο του Ετήσιου Φεστιβάλ Πόλο. Είναι εκπληκτικό να σημειωθεί ότι αν και έχει μεγάλο γεωγραφικό πλάτος περίπου 36 μοιρών βόρεια και υψόμετρο περίπου 5000 ποδιών πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, αλλά οι θερμοκρασίες έως και 45 C είναι συχνές. Κατά τη διάρκεια της νύχτας ωστόσο η θερμοκρασία πέφτει στους 60 F (16 C), μια πτώση 31 βαθμών Κελσίου! Αυτό συμβαίνει επειδή το Gilgit περιβάλλεται από πολύ ψηλά βουνά που φτάνουν σε ύψος έως και 20.000 πόδια. Τη νύχτα, όταν ο ουρανός είναι καθαρός, οι επιφάνειες των βουνών γίνονται πολύ πιο κρύες λόγω της εκ νέου ακτινοβολίας θερμότητας στην ατμόσφαιρα που έχουν απορροφήσει κατά τη διάρκεια της ημέρας. Καθώς η επιφάνεια γίνεται όλο και πιο δροσερή κατά τη διάρκεια της νύχτας, ο αέρας που αγγίζει τις πλαγιές γίνεται επίσης πολύ κρύος. Γίνεται επίσης πυκνό και βαρύτερο σε σύγκριση με τον περιβάλλοντα αέρα. Κάτω από τη δράση της βαρύτητας, ο ψυχρός αέρας τραβιέται κάτω από τις πλαγιές μέχρι να συσσωρευτεί στις βαθιές κοιλάδες. Αυτός ο άνεμος είναι ο Katabatic άνεμος, κοινώς γνωστός ως ο άνεμος του βουνού. Καθώς αυτός ο άνεμος έρχεται από βουνά που βρίσκονται ψηλά, έχει πολύ κρύο και μειώνει σημαντικά τη θερμοκρασία των κοιλάδων. Ως εκ τούτου, οι νύχτες των κοιλάδων συνεχίζουν να είναι δροσερές ακόμη και στα μέσα του καλοκαιριού. Την ημέρα, ωστόσο, καθώς οι κοιλάδες βρίσκονται σε χαμηλά υψόμετρα σε σύγκριση με τα βουνά, και αυτές οι περιοχές έχουν πολύ καθαρή ατμόσφαιρα, ζεσταίνονται αρκετά μέχρι το μεσημέρι, ειδικά όταν δεν έρχεται δροσερός αέρας από καμία πλευρά.

Το χειμώνα λόγω της ίδιας επίδρασης, οι κοιλάδες καταγράφουν θερμοκρασίες που είναι αρκετοί βαθμούς κάτω από το μηδέν και είναι τσουχτερό κρύο. Είναι σύνηθες για το Gilgit να καταγράφει θερμοκρασίες έως και 20 F το χειμώνα.

Εν ολίγοις, από την παραπάνω συζήτηση προκύπτει ότι οι κοιλάδες έχουν μεγάλο ημερήσιο αλλά και εποχιακό εύρος θερμοκρασιών. Έτσι, την επόμενη φορά που σκοπεύετε να επισκεφτείτε αυτά τα μέρη το καλοκαίρι, να είστε προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσετε εξαιρετικά ζεστούς ανέμους και ψυχρές νύχτες την ίδια εποχή.

About admin

Check Also

Οι επιρροές της ιταλικής μαγειρικής

Όταν οι άνθρωποι σκέφτονται την ιταλική μαγειρική, οι περισσότεροι σκέφτονται τα ζυμαρικά και τις πίτες …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Recent Comments

Gösterilecek yorum yok.