Περιβαλλοντικές ασθένειες – Πώς να αποτρέψετε τη δηλητηρίαση από μόλυβδο

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν μια βασική κατανόηση της δηλητηρίασης από μόλυβδο. Γνωρίζουν ότι προκαλείται από την κατάποση μολύβδου. Ξέρουν αρκετά ώστε να μην αφήνουν τα παιδιά τους να μασήσουν τσιπς μπογιάς, για κάθε ενδεχόμενο. Κάποιοι μπορεί να γνωρίζουν ότι οι παλιότερες γειτονιές και τα παλαιότερα σπίτια μπορεί να έχουν σφραγίδες από μόλυβδο στους σωλήνες νερού και αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει δηλητηρίαση από μόλυβδο. Τα γεγονότα για τη δηλητηρίαση από μόλυβδο μπορεί – και πρέπει να είναι – τρομακτικά.

Επιπολασμός δηλητηρίασης από μόλυβδο:

Η πιο κοινή πηγή δηλητηρίασης από μόλυβδο είναι η βαφή μολύβδου, η οποία χρησιμοποιήθηκε σε όλα σχεδόν τα σπίτια που χτίστηκαν πριν από το 1978. Η epa εκτιμά περαιτέρω ότι σχεδόν το 75% των κατειλημμένων κατοικιών που χτίστηκαν πριν από το 1980. Στις περισσότερες περιπτώσεις, παλαιότερες βαφές μολύβδου έχουν βαφτεί με λατέξ ή λαδομπογιά χωρίς μόλυβδο μέσα, αλλά παραμένει στο σπίτι. Σε πολλές περιπτώσεις, υπάρχουν επιφάνειες στο σπίτι όπου η βαφή μολύβδου παραμένει ακάλυπτη και αγνώριστη – μέσα σε ντουλάπια ή ντουλάπες, για παράδειγμα.

Η υπηρεσία προστασίας του περιβάλλοντος εκτιμά ότι ένα στα έξι παιδιά στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει αρκετά αυξημένα επίπεδα μολύβδου ώστε να προκαλέσει κάποιου βαθμού σωματική αναπηρία ή βλάβη. Οι βλάβες λόγω δηλητηρίασης από μόλυβδο περιλαμβάνουν μειωμένη διάρκεια προσοχής, μειωμένη ακοή, ηπατική και νεφρική βλάβη, κακή αντιληπτική ολοκλήρωση, νευρολογική βλάβη και κακή συμπεριφορά στην τάξη.

Δεν είναι μόνο να τρως τσιπς μπογιάς.

Υπάρχει μια κοινή αντίληψη – ή λανθασμένη αντίληψη – για το τυπικό παιδί που παθαίνει δηλητηρίαση από μόλυβδο. Είναι από μια φτωχή οικογένεια, με γονείς που δεν παρακολουθούν αρκετά προσεκτικά για να παρατηρήσουν ότι το παιδί τους μαζεύει κομμάτια μπογιάς από το πάτωμα και τα τρώει. Ή ποιος επιτρέπεται να ροκανίζει ένα περβάζι από τους γονείς που είναι πολύ απασχολημένοι για να απομακρύνουν το παιδί. Οι άνθρωποι μπορεί να υποθέσουν ότι το σπίτι πρέπει να είναι βρώμικο – δεν θα μπορούσε ποτέ να συμβεί σε ένα σπίτι όπου τα πατώματα διατηρούνται καθαρά και δεν υπάρχει σκόνη.

Είναι παρήγορο να το πιστεύεις αυτό. Σημαίνει ότι η δηλητηρίαση από μόλυβδο δεν θα συμβεί στα παιδιά μας εάν απλώς κρατάμε το σπίτι αρκετά καθαρό και προσέχουμε αρκετά τα παιδιά. Δυστυχώς, δεν είναι τόσο απλό. Δεν είναι μόνο η κατανάλωση τσιπς μπογιάς που μπορεί να προκαλέσει δηλητηρίαση από μόλυβδο. Στην πραγματικότητα, οι πιθανότητες είναι ότι λίγα από τα παιδιά που διαγνώστηκαν με δηλητηρίαση από μόλυβδο σήκωσαν ποτέ ένα κομμάτι μπογιάς που ξεφλούδιζε και το έφαγαν επίτηδες. Το χρώμα διαβρώνεται και φθείρεται, μερικές φορές θρυμματίζεται και ξεφλουδίζει. Τα μεγάλα πατατάκια και οι φλούδες είναι μόνο το πιο εμφανές σημάδι φθοράς. Οι μικροσκοπικές νιφάδες και η σκόνη μπογιάς αναδεύονται στον αέρα, όπου τα παιδιά μπορούν να τις εισπνεύσουν. Η σκόνη – σχεδόν ανεπαίσθητη – κατακάθεται στο πάτωμα και σε άλλες επιφάνειες όπου πέφτει στα χέρια και τα ρούχα των παιδιών και από εκεί στα παιχνίδια τους και στα δικά τους στόματα.

Τα παιδιά μπορούν επίσης να καταπιούν μόλυβδο στο νερό εάν ένα σπίτι έχει παλαιότερα υδραυλικά με εξαρτήματα μολύβδου ή από παιχνίδια που εισάγονται από χώρες με χαμηλότερα πρότυπα βαφής μολύβδου από τις ΗΠΑ

Συμβουλές για την πρόληψη της δηλητηρίασης από μόλυβδο στα παιδιά 1. Αφήστε το νερό να τρέξει για 60 δευτερόλεπτα όταν χρησιμοποιείτε νερό βρύσης για φαγητό ή παρασκευή φόρμουλας για να ξεπλύνετε τυχόν νερό που μπορεί να είναι μολυσμένο με μόλυβδο από το να σταθεί στους σωλήνες. 2. Σκουπίζετε τακτικά τις βαμμένες επιφάνειες με ένα υγρό πανί για να μαζεύετε τυχόν σκόνη μολύβδου και να μην την ενοχλείτε. 3. Αναφέρετε τυχόν ξεφλούδισμα, ξεφλούδισμα ή φθαρμένο χρώμα στο διαμέρισμά σας στον ιδιοκτήτη σας μόλις το παρατηρήσετε. Είναι ευθύνη του ιδιοκτήτη να διατηρεί το ακίνητο σε καλή κατάσταση. 4. Εάν ένα κοντινό σπίτι κατεδαφίζεται, κρατήστε τα παράθυρα κλειστά και σκουπίστε τακτικά τις επιφάνειες. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η σκόνη από την κατεδάφιση να περιέχει μόλυβδο. 5. Αποφύγετε να αγοράζετε βαμμένα παιχνίδια, κραγιόνια και πηλό που έχουν εισαχθεί από άλλη χώρα.

Εάν το παιδί σας διαγνωστεί με δηλητηρίαση από μόλυβδο και έχετε λόγους να πιστεύετε ότι ο ιδιοκτήτης ή η εταιρεία διαχείρισης ήταν αμέλεια, επικοινωνήστε με έναν δικηγόρο για να συζητήσετε τις επιλογές σας για την άσκηση αγωγής για να λάβετε αποζημίωση για τις ιατρικές δυσκολίες και ανάγκες του παιδιού σας.

About admin

Check Also

Ο ρόλος και η σημασία της ΜΠΕ

Η προστασία του περιβάλλοντος και η διαχείριση των πόρων έχει παραδοσιακά δοθεί σημασία σε όλο …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Recent Comments

Gösterilecek yorum yok.