Ο Μερκαντιλισμός της Κίνας και η Νέα Παγκόσμια Οικονομική Τάξη

Η σύγχρονη τεχνολογία επικοινωνίας επέτρεψε στην Κίνα να επιτύχει μια συγκεντρωτική γραφειοκρατία που έχει μικρότερες πιθανότητες να γίνει υπερβολικά εκτεταμένη και πολύ βαριά. Ο κίνδυνος να λιώσουν τμήματα της κεντρικής κυβέρνησης σε περιφερειακές δομές με εξεγερτικές συνέπειες, μειώνεται κάθε χρόνο. Ωστόσο, ο κίνδυνος δεν εξαφανίζεται τελείως εάν η ταχεία οικονομική ανάπτυξη πέσει σε σοβαρή στασιμότητα και ακόμη και αντιστροφή του ΑΕΠ. Από σήμερα, η Κίνα έχει τον τρομακτικό άνισο συγκεντρωτισμό της Γαλλίας του 18ου αιώνα και επιδίδεται με χαρά σε μεγάλης κλίμακας μερκαντιλιστικές πρακτικές.

Η κινεζική κοινωνία δεν είναι ακόμη πλήρως αστικοποιημένη και εδραιωμένη. Το Πεκίνο δεν μπορεί ακόμη να εμπλακεί σε πρακτικές αιχμής μερκαντιλισμού, όπως γίνεται από την Ιαπωνία και τη Σιγκαπούρη. Το κινεζικό πολιτικό κέντρο μόλις πρόσφατα ξεπέρασε τα τελευταία απομεινάρια της φεουδαρχίας, του πολέμαρχου και της περιφερειακής περιφερειακής ολοκλήρωσης. Έχοντας αντιμετωπίσει αυτό, η Κίνα ακολουθεί τον ίδιο οικονομικό δρόμο που επέτρεψε στη Γερμανία του Κάιζερ να αναπτυχθεί γρήγορα εκμεταλλευόμενη τη βρετανική μετα-μερκαντιλιστική περίοδο ελεύθερου εμπορίου. Είναι πολύ ιστορικά κατάλληλο. Δεν χρειάζεται το Πεκίνο να μιμηθεί τις ισπανικές, βρετανικές ή γαλλικές μερκαντιλιστικές εμπειρίες.

Για ένα έθνος πενταετών σχεδίων, είναι λογικό να προσπαθήσει να παρακάμψει αναπτυξιακά βήματα και να μεταπηδήσει από τη μακροοικονομία της Γερμανίας του Κάιζερ σε εκείνα της Ιαπωνίας. Από σήμερα, η Κίνα έχει κάνει ταχεία νεομερκαντιλιστική ανάπτυξη με το βιβλίο:

1) Η κυβέρνηση επέβαλε θετικό εμπορικό ισοζύγιο μέσω του προστατευτισμού και του συναλλαγματικού ελέγχου (γιουάν συνδεδεμένο με το δολάριο)

2) αυτάρκεια στη γεωργία και την κατασκευή βασικών έως προηγμένων αγαθών

3) Απόκτηση μεγάλων χρηματικών ποσών και χρυσού (αξίας περίπου ενός τρισεκατομμυρίου δολαρίων από το 2009). Έλεγχοι για την αποτροπή της ροής πλούτου από τη χώρα μέσω προστατευτικών περιορισμών στις εισαγωγές

4) Έργα εξόρυξης και υποδομής μεγάλης κλίμακας για την αύξηση της χρήσης των εγχώριων πόρων και του εδάφους. Ο Χάμιλτον και ο Κουίνσι Άνταμς θα ήταν περήφανοι για όσα έχει πετύχει η παράκτια ελίτ του Πεκίνου τα τελευταία 20 χρόνια. Η Κίνα έχει επίσης εξασφαλίσει το 60% των εξαγωγών πόρων της Αφρικής και ενσωματώνει δομικά την Κεντρική Ασία και τη Ρωσία της Σιβηρίας στο δίκτυο τροφοδοσίας πόρων τους.

5) Διατήρηση χαμηλών μισθών του συνολικού πληθυσμού για αύξηση των συνολικών εξαγωγών μεταποίησης της χώρας. Αυτό επιτυγχάνεται εύκολα με την υπανάπτυξη δυτικών επαρχιών όπως το Θιβέτ. Η πολιτική ενός παιδιού επιβάλλεται περισσότερο στον πλουσιότερο κυβερνητικό συνασπισμό των Μανδαρίνων παρά στις εθνοτικές ομάδες της περιφέρειας. Η άνιση εφαρμογή της πολιτικής ενός παιδιού διατηρεί τις περιφερειακές εθνοτικές ομάδες πιο γόνιμες και φτωχότερες. Οι κυρίαρχοι λαοί των παράκτιων αστικών πόλεων ξοδεύουν περισσότερες ενέργειες για προηγμένο πλούτο που δημιουργεί απασχόληση αντί να εξοικονομούν χρήματα για να αυξήσουν τα πολλαπλά παιδιά.

6) Διατήρηση των εισαγωγών περιορισμένων σε φυσικούς πόρους και εξαγορά μεγάλης κλίμακας ξένων ταλέντων ειδικών σε οτιδήποτε, από τη μηχανική, τα ηλεκτρονικά, τα οικονομικά και τις σκληρές επιστήμες

Η τρέχουσα γνώμη και η διεθνής δράση μόλις έχουν αντιδράσει μέχρι στιγμής. Οι Δυτικοί επικεντρώνονται κυρίως στις προσπάθειες της Κίνας να αποτρέψει την ταχεία υποτίμηση των αγορασθέντων δολαρίων (προτού όλα αυτά χρησιμοποιηθούν τελικά για φυσικούς πόρους ούτως ή άλλως) μέσω της δημιουργίας ενός διεθνούς αποθεματικού νομίσματος. Κάποιοι εξετάζουν πώς η διεθνής ύφεση μπορεί να χρησιμοποιηθεί από την Κίνα, για να μεταβεί από τη λιγότερο προηγμένη κατασκευή σε τιμές που ανταγωνίζονται τους Γερμανούς και τους Ιάπωνες, όταν πρόκειται για προηγμένα ηλεκτρονικά και ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Η κινεζική εμπιστοσύνη στην εποικοδομητική κριτική του υπάρχοντος διεθνούς οικονομικού συστήματος συχνά σημειώνεται.

Πολύ λίγη προσοχή έχει δοθεί στις συνέπειες της έλξης του κόσμου σε μια μερκαντιλιστική συμφωνία. Η Κίνα γίνεται πιο προβλέψιμη και ως εκ τούτου ακατάλληλη για ελιγμούς. Αρχικά, η Βρετανία έγινε οικονομικά επιτυχημένη επειδή πρόσθεσε τη θεωρία του ελεύθερου εμπορίου στη μερκαντιλιστική πρακτική νωρίτερα από την Ισπανία ή τη Γαλλία. Έμεινε ένα βήμα μπροστά από τον ανταγωνισμό. Ωστόσο, το νέο οικονομικό υβρίδιο έχει δημιουργήσει ολιγαρχικά καπιταλιστικά συμφέροντα που στη συνέχεια χρησιμοποίησαν τη φιλελεύθερη θεωρία για να μειώσουν τη συμμετοχή του κράτους στην οικονομία. Πλούσια εξαγωγικά συμφέροντα (που έλεγχαν τον οίκο των κοινών και τη γνώμη των πολιτών μέσω των έντυπων μέσων) χρησιμοποίησαν εκκλήσεις στην ατομική ελευθερία για να διαλύσουν το υβρίδιο μερκαντιλισμού/ελεύθερου εμπορίου που έκανε τη Βρετανία πανίσχυρη και πλούσια στην αρχή. Η Βρετανία ακολούθησε αλλά παρακμάζει οικονομικά καθώς οι υβριδικές κοινωνίες μπόρεσαν να δημιουργήσουν νέα κύματα βιομηχανικών περιουσιακών στοιχείων μέσω νεομερκαντιλιστικών πρακτικών (Γερμανία/Ηνωμένες Πολιτείες). Καθώς η Βρετανία έπεφτε σε βιομηχανική ισχύ, εστίασε στη βασική της δύναμη της διαχείρισης χρημάτων και αυτό οδήγησε στη μετάδοση της δάδας στη Wall Street τον 20ο αιώνα. Οι μεγάλοι ανταγωνιστικοί τραπεζικοί κόμβοι της Ευρώπης (Παρίσι, Βερολίνο, Μόσχα) λεηλατήθηκαν στους πολέμους/επαναστάσεις. Βλέπουμε τώρα τι συμβαίνει όταν η τραπεζική και η χρηματοοικονομική είναι η βασική δύναμη και έμφαση της οικονομίας.

Η Κίνα βρίσκεται τώρα στη διαδικασία μετάβασης στο τελικό στάδιο της συγκέντρωσης των περιουσιακών στοιχείων της παραγωγής μέσω της εστίασης στην ανάπτυξη προηγμένων προϊόντων όπως τα αυτοκίνητα και οι υπολογιστές. Η ταχεία οικονομική αφομοίωση της Ταϊβάν και του Χονγκ Κονγκ θα βοηθήσει γρήγορα σε αυτή τη διαδικασία. Οι δυτικές επενδύσεις στην Ταϊβάν δημιούργησαν μια βάση για υψηλή τεχνολογία και ανταγωνιστική τεχνογνωσία. Πολλοί ολιγάρχες της Ταϊβάν έχουν ήδη βασικά ενσωματώσει τις εταιρείες τους με τις ηπειρωτικές. Ιδεολογικά, το πολιτικό κέντρο Kuomintang της Ταϊβάν, μπορεί πλέον να συνεργάζεται ομαλά με τις κινεζικές αρχές. Οι άνθρωποι ξεχνούν πόσο σημαντικός ήταν ο σοσιαλισμός στην αρχική εθνικιστική ιδεολογία του Τσιάνγκ Κάι Τσεκ.

Πολύ σύντομα, η Κίνα θα ξεκινήσει την κατασκευή προϊόντων υψηλής τεχνολογίας για να ανταγωνιστεί τη Γερμανία και την Ιαπωνία για αγορές στη Ρωσία, την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική (καθώς και φθηνά ηλεκτρικά αυτοκίνητα που πωλούνται σε αναπτυσσόμενες χώρες). Θα αναγκαστούν να χρησιμοποιήσουν το υπάρχον διεθνές σύστημα ελεύθερων συναλλαγών (ίσως σταθεροποιημένο από το καλάθι νομισμάτων Ειδικών Τραβηκτικών Δικαιωμάτων του ΔΝΤ) για να προωθήσουν αυτά τα προϊόντα στο εξωτερικό.

Πώς θα ήθελαν οι Κινέζοι να δουν τον κόσμο από τη στιγμή που τα προϊόντα τους κυκλοφορούν στις δυτικές αγορές της μεσαίας τάξης; Δεν θα ήθελαν να δουν προστατευτισμό από την Ευρώπη, τη Ρωσία, την Ιαπωνία ή τη Βόρεια Αμερική. Θα ήθελαν να δουν κράτος δικαίου και καπιταλιστική προσκόλληση από όλους στον κόσμο. Θα ήταν εντάξει με τη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη να μειωθούν σε παρόχους πόρων και προορισμούς διακοπών της Νότιας Αμερικής. Μπορούμε να δούμε ότι εάν η Κίνα λάβει σημασία σε επίπεδο Ιαπωνίας στις εξαγωγές υψηλής τεχνολογίας, θα μπορέσει τελικά να εδραιωθεί σε εθνικό επίπεδο και να χαλαρώσει την ποσότητα της δύναμης που απαιτείται για να διατηρήσει την κοινωνική σταθερότητα.

Σε μερικές δεκαετίες, η κομμουνιστική ηγεσία στο Πεκίνο θα μπορεί τότε να ισχυριστεί ότι όχι μόνο έβγαλαν το έθνος από τη φτώχεια, αλλά:

1) νίκησε τους Δυτικούς στο δικό τους παιχνίδι όπως έκανε η Ιαπωνία (αλλά χωρίς περίοδο πολέμου για τους πόρους)

2) δημιούργησε πραγματικό αίσθημα εθνικισμού, διαεθνοτικής ειρήνης και σύγχρονου εθνικού κράτους όπως ήθελε ο Τσιάνγκ Κάι Τσεκ

3) απέφυγε τα λάθη της Σοβιετικής Ένωσης όταν υποβλήθηκε σε περεστρόικα, ενώ χρησιμοποιούσε σωστά τους κομμουνιστικούς καρπούς μαζικής παιδείας και έμφαση στην επιστήμη/μηχανική

4) πήρε τη δάδα από τις Ηνωμένες Πολιτείες ως παγκόσμιο πρότυπο όσον αφορά το ελεύθερο εμπόριο, την ειρηνική συνύπαρξη, την έλλειψη επιβλαβούς παρέμβασης στις επιχειρήσεις άλλων κοινωνιών, τον απομονωτισμό, τον σεβασμό των συνόρων των μικρών κρατών και την επιχειρηματική συνεργασία

5) χτίστηκε περισσότερο για τον αναπτυσσόμενο κόσμο από ό,τι οι οικονομικώς προσανατολισμένοι ομιλητές της αγγλικής γλώσσας, ανταλλάσσοντας πόρους για πραγματικά κατασκευαστικά έργα μηχανικής

6) βοήθησε στη δημιουργία ενός σταθεροποιητικού ενός παγκόσμιου νομίσματος για πιο ομοιόμορφη διεθνή ανάπτυξη

Τέτοιοι ισχυρισμοί θα επιτρέψουν στο Κομμουνιστικό Κόμμα να κερδίσει εκλογές μετά από εκλογές για αρκετές δεκαετίες, ακόμη κι αν στη συνέχεια επιτρέψουν τον πολιτικό πλουραλισμό. Πολλά ασιατικά κράτη συνέχισαν να έχουν μονοκομματική κυριαρχία για δεκαετίες ακόμη και μετά τον εκδημοκρατισμό. Η πολιτιστική συλλογικότητα και η έμφαση στη συμφωνία επιτρέπει στις ελίτ εξουσίας να συνεργάζονται ομαλά. Λαμβάνοντας υπόψη την εμπειρία της Βρετανίας, η Κίνα μπορεί εύκολα να συνεχίσει να εξελίσσεται ρεαλιστικά, να χτίζει ένα οικονομικό κέντρο μέσω του Χονγκ Κονγκ, να φέρνει νέους πόρους (όπως το Ήλιο 3 από την εξερεύνηση του διαστήματος) και να καθοδηγεί την ανθρωπότητα αποτελώντας το κέντρο προόδου της.

Η ιστορία έχει δείξει ότι οι κορυφαίες παγκόσμιες ελίτ δεν θα επιτρέψουν μια τέτοια ανεμπόδιστη άνοδο. Η αποκοπή πόρων και ο περιορισμός είναι πολύ κατάφωρα εχθρική. Η Ιαπωνία και η Αυτοκρατορική Γερμανία το έχουν αποδείξει. Το προηγμένο υβρίδιο του μερκαντιλισμού και του ελεύθερου εμπορίου (από μια κοινωνία αρκετά ισχυρή οικονομικά και τεχνολογικά) θα είναι ο μόνος τρόπος για να αντισταθμιστεί η κινεζική υπεροχή. Μόνο η Ευρωπαϊκή Ένωση με αγγλόφωνους και ρωσόφωνους συμμάχους έχει ό,τι χρειάζεται για να ανταγωνιστεί αποτελεσματικά και να αποτρέψει τον σχηματισμό ενός μακροπρόθεσμου ηγεμόνα που είναι πολιτιστικά και ψυχολογικά άβολα για τους Δυτικούς.

Νωρίτερα στο άρθρο, αναφέρθηκε πώς η κινεζική γραφειοκρατία, έχει μικρές πιθανότητες να αποσταθεροποιηθεί ξανά. Υπάρχει προηγούμενο για αυτό να συμβαίνει πολλές φορές στην ιστορία της Κίνας με φρικτούς εμφυλίους πολέμους και εξεγέρσεις από τις φτωχότερες λιγότερο ανεπτυγμένες περιφέρειες. Ο δείκτης gini της Κίνας, που δείχνει την εισοδηματική ανισότητα της χώρας μεταξύ των πλουσίων και των φτωχών, δείχνει ότι η Κίνα είναι ακόμη πιο οικονομικά άνιση από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Σήμερα, η αυταρχική διακυβέρνηση του Πεκίνου κρατά το καπάκι στα προβλήματα από τις ελίτ είτε από τις ολιγαρχικές παράκτιες φατρίες, τις αγροτικές/περιφερειακές φατρίες και τους φιλελεύθερους της αστικής Δύσης.

Η δουλειά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να αντιμετωπίσει το εγγύς μέλλον, περιλαμβάνει:

1) Να είσαι προορατικός αντί να αντιδράς σε κινεζικές, αμερικανικές ή ρωσικές κινήσεις

2) Απόκτηση πολύτιμων συμμάχων για την αύξηση της επιρροής. Αυτό σημαίνει ότι θα συνεργαστεί πρώτα με τη Ρωσία για να διώξει την αμερικανική/βρετανική επιρροή από την κεντρική Ευρώπη και μετά με την Αγγλία για να απωθήσει την αμερικανική επιρροή από το ΝΑΤΟ. Το ΝΑΤΟ μπορεί τότε να τερματιστεί και η Αμερική να προσεγγιστεί ως ίση δύναμη για να συνεργαστεί.

3) Να είσαι ρεαλιστής και να μην κοιτάς τα ανθρώπινα δικαιώματα όταν αποκτάς πόρους από άλλα έθνη. Η Ευρώπη έχει ακόμη χρόνο να κλειδώσει σε σημαντικές ποσότητες εξαγωγών πόρων από τον τρίτο κόσμο, ιδίως την Αφρική. Μπορεί να συμμετάσχει στη Ρωσία στην ανάπτυξη των ενεργειακών αποθεμάτων της Αρκτικής και να βοηθήσει τη Ρωσία να ξεπεράσει τις κινεζικές εταιρείες εξόρυξης/εξερεύνησης πόρων στην Κεντρική Ασία.

4) Εδραίωση των δομών της ΕΕ, όπως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ώστε να μπορεί να αναληφθεί πιο συνεκτική δράση με πιο δημοφιλή διευρωπαϊκή νομιμότητα.

5) Χρησιμοποιήστε προηγμένες μεθόδους συλλογικού προστατευτισμού για να διατηρήσετε το προβάδισμα σε προϊόντα υψηλής τεχνολογίας για να παραμείνετε ένα βήμα μπροστά από την Κίνα. Συνεισφέρετε ακόμη πιο εποικοδομητικά στον παγκόσμιο σχηματισμό νομισμάτων μέσω του ΔΝΤ όπου οι Δυτικοί εξακολουθούν να κυριαρχούν.

6) Συνεργαστείτε με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Αγγλία για τη διαχείριση της γεωπολιτικής, κοινωνικής και οικονομικής παρακμής των Ηνωμένων Πολιτειών ειρηνικά και παραγωγικά. Προσκαλέστε νέους Αμερικανούς επαγγελματίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να εκτοπίσουν τις κοινωνικές πιέσεις από το να βασίζονται σε λιγότερο αφομοιωτικούς μουσουλμάνους μετανάστες. Γίνετε ο σταθερός ενήλικος ισότιμος μεσολαβητής μεταξύ της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών, ώστε οι δύο πρώην υπερδυνάμεις να μπορούν να συνεισφέρουν παραγωγικά και να παρέχουν πυρηνική προστασία. Ανοίξτε τα σύνορα σε νέους μορφωμένους Δυτικούς από όλο τον κόσμο για να αντισταθμιστεί η γήρανση της Ευρώπης.

7) Ανάπτυξη ισχυρών δεσμών με περιφερειακές δυνάμεις όπως η Ιαπωνία και η Ινδία για να αντισταθμιστεί η κινεζική πολιτιστική επιρροή. Για να γίνει αυτό, επεκτείνετε γρήγορα την οικονομική συνεργασία μαζί τους στον τομέα της κατασκευής υποδομών για την κλιματική αλλαγή, της ενέργειας, του στρατού και του διαστήματος

8) Ολοκληρωμένη εκπαίδευση του κοινού σχετικά με την κλιματική αλλαγή και την απώλεια της τεχνολογικής αιχμής της Κίνας με μη συγκρουσιακούς όρους. Πάρτε το προβάδισμα στην αναγνώριση της μικροεσωτερικής διαμάχης (όπως η δυσπιστία της Πολωνίας για τη ρωσική συνεργασία στην Ευρώπη) και προσφέρετε απτά οικονομικά/αναπτυξιακά κίνητρα σε σημαντικούς παράγοντες για να τις ξεπεράσουν.

Οι Βρυξέλλες έχουν αρκετό χρόνο για να εδραιωθούν ακόμη αποτελεσματικά πριν το κάνει η Κίνα. Θα απαιτήσει το ίδιο μακροπρόθεσμο όραμα, αναπτυξιακό βλέμμα και καλή ιστορική αίσθηση με αυτό που έχουν οι Κινέζοι ομολόγοι του πολιτικού γραφείου τους. Η Ευρώπη είναι οικονομικά πιο ισότιμη από την Κίνα. Έχει περισσότερες ελίτ ισχύος και επαγγελματίες αιχμής. Πρέπει να βρει έναν τρόπο να προστατεύεται από ρωσοαμερικανική πυρηνική ομπρέλα (χωρίς να ελέγχεται από αυτές), ώστε να μην δαπανώνται πάρα πολλά χρήματα για την ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή άμυνα. Μαζί, οι δυτικοί λαοί του κόσμου πλησίασαν το ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι και έχουν τόση σημασία με τους Κινέζους (λιγότεροι από τους μισούς Κινέζους μιλούν την κυρίαρχη διάλεκτο των Μανδαρινικών). Ο δυτικός πολιτισμός έχει την ποιοτική τεχνογνωσία για να παρέχει σταθερό ανταγωνισμό που θα ωφελήσει όλη την ανθρωπότητα.

About admin

Check Also

Είναι η κοινωνία έτοιμη για τη θάλασσα να αλλάξει σε μέτρια ρούχα;

Στις εκλογές του 1989 για το σχολικό συμβούλιο στο Alliance του Οχάιο, ο Randy Pope …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Recent Comments

Gösterilecek yorum yok.