Μια νέα εποχή πίστης

Δεν απέχουμε ίσως περισσότερο από μια γενιά από το τέλος της εκκλησίας όπως την ξέρουμε. Δεν βλέπω κανέναν ενθουσιασμό από τη νεολαία, ούτε επαρκή εκτίμηση, για να διατηρήσω τις αρχαίες πρακτικές και τελετουργίες που έχουν φτάσει σε μας ανά τους αιώνες. Φυσικά, το τέλος της εκκλησίας όπως την ξέρουμε δεν σημαίνει το τέλος της εκκλησίας, ούτε το τέλος του χριστιανισμού. Αλλά μπορεί να είμαστε έτοιμοι να γίνουμε μάρτυρες μιας εξέλιξης της εκκλησίας, όπως δεν έχουμε δει εδώ και πεντακόσια χρόνια.

Όλο και περισσότερες νέες πρωτοβουλίες όπως η Εκκλησία χωρίς Τείχη και τα μη θρησκευτικά οικουμενικά έργα καταρρίπτουν τα εμπόδια που διατηρούν τις παραδοσιακές εκκλησίες για τόσο καιρό. Η έλευση των γυναικών ιερέων, των ομοφυλόφιλων ιερέων, η εξέλιξη του γάμου και η επανάσταση του διαζυγίου, η μείωση της εκτίμησης των ιερέων στην κοινωνία και η γενική αποξένωση από την κυρίαρχη κοινωνία της χριστιανικής διδασκαλίας, όλα δείχνουν μια κατακλυσμική αλλαγή στα πρότυπα λατρείας στο μη πολύ μακρινό μέλλον.

Οι παραδοσιακές Καθολικές, Αγγλικανικές και Πρεσβυτεριανές εκκλησίες βασίζονται όλο και περισσότερο στο εισόδημα από μια γερασμένη εκκλησία και δεν κάνουν αρκετά για να ενθαρρύνουν τη νεολαία. Ενώ οι Ευαγγελικές και οι Πεντακωστιανές ομάδες προσελκύουν καλύτερα τους νέους, το έχουν κάνει ανοίγοντας νέες, πιο σύγχρονες προσεγγίσεις στη λατρεία. Πιο σύγχρονες προσεγγίσεις στη λατρεία απαιτούν επίσης μια πιο σύγχρονη προοπτική. Οι νέοι αποδέχονται περισσότερο αυτό που η παλαιότερη γενιά θα μπορούσε να ονομάσει απελευθερωμένη συμπεριφορά, λιγότερο πιθανό να διαμαρτυρηθούν για την ομοφυλοφιλία ή την άμβλωση και πιο ένθερμοι υποστηρικτές της ατομικής επιλογής. Είναι επίσης ευμετάβλητοι καταναλωτές, που μπαίνουν εύκολα στον πειρασμό από τη μια μάρκα στην άλλη, ειδικοί στη σύγκριση των πλεονεκτημάτων που προσφέρονται. Είναι λιγότερο πιθανό να παραμείνουν αφοσιωμένοι στην ίδια εκκλησία για όλη τους τη ζωή από αίσθημα πίστης. Θέλουν να δουν εκκλησίες που μπορούν να κάνουν τη διαφορά στη ζωή των ανθρώπων.

Μάντεψε? Νομίζω ότι ο Ιησούς θα ήταν στο σπίτι με αυτό.

Η νέα λατρεία που βλέπω να αναδύεται στο εγγύς μέλλον είναι μια όπου η προσοχή στην τελετουργία και την θέρμανση στασίδι έχει γίνει παρελθόν, και ένας δυναμικός νέος Χριστιανισμός έχει πάρει τη θέση του με τις αξίες που καθιέρωσε ο Ιησούς όλα αυτά τα χρόνια πριν, στο Επί του Όρους κήρυγμα, έρχεται για άλλη μια φορά στο προσκήνιο.

Στο παρελθόν οι άνθρωποι πήγαιναν στην εκκλησία γιατί πίστευαν ότι έπρεπε. Στο μέλλον θα παρευρεθούν σε ό,τι χριστιανικό συλλογικό πάσο για εκκλησία γιατί νιώθουν την ανάγκη να κάνουν τη διαφορά. Η κοινωνία θα πεινά πάντα για χριστιανικές αξίες. Αυτό που γρήγορα κουράζουν είναι τα κουρασμένα κηρύγματα και οι αναποτελεσματικοί κληρικοί.

About admin

Check Also

Τι είναι η Μονοπολιτισμική Εταιρεία;

Ζείτε σε μια μονοπολιτισμική ή πολυπολιτισμική κοινωνία;. Συχνά δυσκολευόμαστε να ορίσουμε. Τι είναι μια μονοπολιτισμική …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Recent Comments

Gösterilecek yorum yok.