Μαφιόζοι στην Αμερική – Caspar Holstein – The Harlem Policy King

Θεωρήθηκε ιδιοφυΐα. ένας συμπονετικός άνθρωπος που έδινε δωρεάν στους φτωχούς. Αλλά ο Caspar Holstein έκανε την περιουσία του στο παιχνίδι πολιτικής των αριθμών του Χάρλεμ, το οποίο βοήθησε να εφευρεθεί.

Ο Casper Holstein γεννήθηκε στις 7 Δεκεμβρίου 1876 στο St. Croix των Δανικών Δυτικών Ινδιών. Οι γονείς του ήταν μικτής αφρικανικής και δανικής καταγωγής και ο πατέρας του πατέρα του ήταν Δανός αξιωματικός της αποικιακής πολιτοφυλακής της Δανίας των Δυτικών Ινδιών. Η οικογένεια Χόλσταϊν μετακόμισε στη Νέα Υόρκη το 1894. Ο Χόλσταϊν, ένα εξαιρετικά έξυπνο αγόρι, αποφοίτησε από το γυμνάσιο στο Μπρούκλιν, κάτι που δεν ήταν κακό επίτευγμα για έναν μαύρο πριν από την αλλαγή του αιώνα. Μετά την αποφοίτησή του, κατατάχθηκε στο Πολεμικό Ναυτικό και κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, επισκέφτηκε την πατρίδα του, η οποία μέχρι τότε ήταν γνωστή ως Δυτικές Παρθένες Νήσοι.

Όταν ο Χόλσταϊν απολύθηκε από το Ναυτικό, εργάστηκε σε διάφορες περίεργες δουλειές, συμπεριλαμβανομένου του θυρωρού σε ένα κτίριο του Upper East Side. Έγινε επίσης προσωπικός βοηθός ενός πλούσιου λευκού ζευγαριού και χρόνια αργότερα αφότου έκανε την περιουσία του και είχαν χάσει τη δική τους, ο Χόλσταϊν υποστήριξε αυτό το ζευγάρι και στη συνέχεια πλήρωσε την κηδεία τους.

Αναζητώντας να βελτιώσει τον εαυτό του, ο Χόλσταϊν περιπλανήθηκε στη Wall Street, όπου έπιασε δουλειά, πρώτα ως αγγελιοφόρος, μετά ως επικεφαλής αγγελιοφόρος, σε μια χρηματιστηριακή εταιρεία εμπορευμάτων στη Wall Street. Ο Χόλσταϊν λάτρευε τα τυχερά παιχνίδια, ειδικά τα άλογα, αλλά ασχολήθηκε επίσης με το χρηματιστήριο, μελετώντας καθημερινά στοιχεία από τα Clearing Houses της Βοστώνης και της Νέας Υόρκης. Μια μέρα, ήρθε μια ιδέα στον Χολστάιν που θα βελτίωνε δραματικά τη θέση του. Ήξερε ότι οι άνθρωποι στις γειτονιές των μαύρων, όπως το Χάρλεμ, αγαπούσαν να παίζουν, αλλά οι περισσότεροι δεν είχαν αρκετά εφεδρικά μετρητά για να το κάνουν. Όταν είχε εξοικονομήσει αρκετά χρήματα για να ξεκινήσει την προσπάθειά του, ο Χόλσταϊν επινόησε ένα σχέδιο όπου οι άνθρωποι μπορούσαν να στοιχηματίσουν μόλις μια δεκάρα σε ένα τυχαίο σύνολο τριψήφιων αριθμών, που θα εμφανιζόταν καθημερινά στις εφημερίδες της Νέας Υόρκης.

Χρησιμοποιώντας τα στοιχεία του Γραφείου Εκκαθάρισης της Βοστώνης και της Νέας Υόρκης, ο Holstein πήρε δύο μεσαία ψηφία από τον αριθμό της Νέας Υόρκης και ένα μεσαίο ψηφίο από τον αριθμό της Βοστώνης. Έτσι, εάν τα δύο σύνολα του γραφείου συμψηφισμού ήταν 9.456.131 και 7.456.253 αντίστοιχα, ο κερδισμένος αριθμός θα ήταν 566. το “56” είναι τα δύο ψηφία πριν από το τελευταίο κόμμα του πρώτου σχήματος και το “6” είναι το τελευταίο ψηφίο πριν από το τελευταίο κόμμα του δεύτερου σχήματος. Αυτό το σύστημα ήταν τόσο τυχαίο, που δεν μπορούσε να χειραγωγηθεί, όπως θα γινόταν αργότερα, όταν ο γκάνγκστερ Dutch Schultz μπήκε στη ρακέτα των αριθμών του Harlem και άρχισε να χρησιμοποιεί φιγούρες ιπποδρομιών, τις οποίες πράγματι χειραγωγούσε. Στις αρχές της δεκαετίας του 1920, το σύστημα του Χόλσταϊν ήταν η οργή στο Χάρλεμ. Ο Χολστάιν έγινε γνωστός ως ο «Βασιλιάς της Μπολίτας», κερδίζοντας περίπου 5.000 δολάρια την ημέρα.

Χρησιμοποιώντας τον νέο πλούτο του, ο Χόλσταϊν συνέβαλε γενναιόδωρα σε αξιόλογους σκοπούς. Έδωσε τεράστια ποσά σε μετρητά στο Sanitarium του St. Vincent, το εθνικιστικό κίνημα Garvey, και χρηματοδότησε βραβεία για τα λογοτεχνικά βραβεία του περιοδικού Opportunity, τα οποία ανακάλυψαν μεγάλο μέρος του νεαρού ταλέντου του Χάρλεμ. Ο Χόλσταϊν έχτισε κοιτώνες σε μαύρα κολέγια και χρηματοδότησε πολλούς από τους καλλιτέχνες, συγγραφείς και ποιητές του Χάρλεμ. Βοήθησε επίσης να ξεκινήσει ένα σχολείο Βαπτιστών στη Λιβερία και ίδρυσε ένα ταμείο ανακούφισης από τους τυφώνες για τις γενέτειρές του Παρθένες Νήσους. Οι New York Times ανέφεραν ότι ο Χόλσταϊν ήταν «ο αγαπημένος ήρωας του Χάρλεμ, λόγω του πλούτου του, των αθλητικών του ροπών και των φιλανθρωπιών του μεταξύ των ανθρώπων της φυλής του».

Βλέποντας πώς ο Χόλσταϊν και η Στέφανι Σεντ Κλερ είχαν μετατρέψει το Χάρλεμ σε οικονομικό μπόνους λόγω των αριθμών τους, ο γκάνγκστερ Dutch Schultz μπήκε και ανέλαβε τα παιχνίδια τους. Έτσι ακριβώς. Ο Σουλτς είχε μεγάλους πολιτικούς, συμπεριλαμβανομένου του ατιμασμένου Τζίμι Χάιμς στην πίσω τσέπη του. Ο Σουλτς αγόρασε επίσης τους μπάτσους και σκότωσε ομαδικά μαύρους δρομείς. Ο Σουλτς ανάγκασε τελικά τον Σεντ Κλερ να δουλέψει γι’ αυτόν, αλλά ο Χολστάιν αρνήθηκε τις προτάσεις του Σουλτς για να εδραιώσει τις ρακέτες του.

Το 1928, ο Χόλσταϊν απήχθη για λύτρα 50.000 δολαρίων, από πέντε λευκούς γκάνγκστερ, τους οποίους το κοινό του Χάρλεμ θεωρούσε ότι ήταν καραγκιοζοπαίχτες που είχε στείλει ο Σουλτς. Η είδηση ​​της απαγωγής του Χολστάιν έγινε πρωτοσέλιδο σε εθνικό επίπεδο. Οι New York Times ανέφεραν ότι ο Holstein εθεάθη στο Belmont Racetrack λίγες μέρες πριν την απαγωγή του, ποντάροντας περισσότερα από 30.000 δολάρια στα πόνι. Ο Χολστάιν αφέθηκε ελεύθερος μετά από τρεις ημέρες κράτησης, επιμένοντας ότι δεν είχε πληρώσει λύτρα. Η εξήγησή του ήταν ότι οι απαγωγείς του τον είχαν λυπηθεί και τον είχαν αφήσει ελεύθερο με ναύλο ταξί 3 $.

Ωστόσο, η ιστορία του Χολστάιν είχε μικρό βάρος, όταν σύντομα περιόρισε τις πολιτικές του δραστηριότητες. Λίγα χρόνια αργότερα, ο Χόλσταϊν σταμάτησε εντελώς τις δραστηριότητές του στο δρόμο και λειτούργησε μόνο ως απολυμένος καλύτερα. Το 1935, παρά το γεγονός ότι μετά βίας ήταν στο παιχνίδι, ο Holstein συνελήφθη για παράνομο τζόγο. Δικάστηκε και καταδικάστηκε και πέρασε ένα χρόνο στη φυλακή. Ο Χολστάιν ισχυρίστηκε ότι τον πλαισίωνε, πιθανώς ο Σουλτς, αλλά πέρασε το χρόνο του στη φυλακή χωρίς προβλήματα. Όταν βγήκε από τη φυλακή, ο Χόλσταϊν αναμείχθηκε στην επιχείρηση ακινήτων και παρείχε υποθήκες σε ανθρώπους στο Χάρλεμ, τους οποίους απέφευγαν οι κανονικές τράπεζες.

Ο Casper Holstein πέθανε στις 5 Απριλίου 1944, σε ηλικία 68 ετών. Περισσότερα από 2.000 άτομα παρευρέθηκαν στην κηδεία του στη Memorial Baptist Church του Χάρλεμ. Μια υποτροφία στο Πανεπιστήμιο των Παρθένων Νήσων και μια οικιστική ανάπτυξη στο St. Croix ονομάζονται στη μνήμη του Holstein.

About admin

Check Also

Οργανωτικές πολιτικές και διαδικασίες – Τι πρέπει να γνωρίζετε

«Περιβάλλετε τον εαυτό σας με τους καλύτερους ανθρώπους που μπορείτε να βρείτε, εκχωρήστε εξουσία και …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Recent Comments

Gösterilecek yorum yok.