Η Aquaponics και τα οικονομικά και περιβαλλοντικά της οφέλη

Η Aquaponics είναι ένας συνδυασμός υδροπονίας και υδατοκαλλιέργειας (ιχθυοκαλλιέργεια). Αυτή είναι μια συμβιωτική σχέση, όπου τα απόβλητα ψαριών γίνονται η πηγή τροφής για τα φυτά και τα φυτά με τη σειρά τους παρέχουν ένα φυσικό φίλτρο για τα ψάρια. Αυτό το διαχειριζόμενο οικοσύστημα γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλές καθώς οι πηγές τροφίμων και τα υπόγεια ύδατα μολύνονται όλο και περισσότερο.

Το Aquaponics είναι μια ιδανική απάντηση στην ανακύκλωση του πλούσιου σε θρεπτικά συστατικά «ψαριού» νερού και στην ανάγκη των λάτρων της υδροπονίας για διάλυμα πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά. Το καλύτερο μέρος σε αυτό το φιλικό προς το περιβάλλον σύστημα είναι ότι όλα είναι οργανικά χωρίς προσθήκη χημικών.

Ακόμα στα σπάργανά της, η ακουαπονική ακολουθεί μια σταθερά ανοδική καμπύλη ανάπτυξης. Τα προφανή υδροπονικά οφέλη περιλαμβάνουν: εξάλειψη του κόστους των λιπασμάτων και της συναφούς εργασίας. Η δραματική μείωση της διήθησης των απορριμμάτων ψαριών είναι το κύριο όφελος που παρέχεται στην υδατοκαλλιέργεια.

Ένα οικιακό ενυδρείο που έχει είτε ψάρια τροφής είτε διακοσμητικά ψάρια, είναι εύκολο να ενσωματωθεί με όχι τόσο μεγάλο υδροπονικό σύστημα για την καλλιέργεια φρέσκων λαχανικών, βοτάνων και λουλουδιών στον κήπο. Ορισμένοι αγρότες της αυλής βρίσκονται στη διαδικασία ανάπτυξης πλαισίων aquaponics που προμηθεύουν αρκετά ψάρια και παράγουν για την οικογένειά τους.

Η Aquaponics πρόκειται να γίνει ένα σημαντικό νέο μέρος της αστικής παραγωγής τροφίμων στις μεγάλες πόλεις του κόσμου – ειδικά σε στέγες, τοίχους και μέσα σε κτίρια. Γίνεται μια νέα μορφή αστικής βιολογικής γεωργίας, με ένα άγγιγμα μαγείας στην παροχή περισσότερων ελαίων ωμέγα-3 που προάγουν την υγεία, ένα αιθέριο έλαιο που χρειάζονται οι περισσότερες ανθρώπινες δίαιτες.

Στη σύγχρονη aquaponics τα ψάρια, τα μαλάκια και τα καρκινοειδή τρέφονται με θρεπτικά συστατικά με ανακυκλωμένα τρόφιμα. Στη συνέχεια, οι μικροοργανισμοί κρύβουν τα απόβλητα των ψαριών για να φυτέψουν τροφή. Τα ψάρια, τα μαλακόστρακα, τα μαλάκια, τα βότανα, τα λαχανικά και τα φρούτα γίνονται ανώτερα φρέσκα τρόφιμα με ελάχιστο ή καθόλου κόστος μεταφοράς ή ενέργειας. Το νερό που καθαρίζεται από τα φυτά χρησιμοποιείται ξανά στις δεξαμενές και το κόστος μειώνεται σημαντικά. Το κόστος μεταφοράς φρέσκων τροφίμων ουσιαστικά εξαλείφεται. Είναι μια έξυπνη ανθρώπινη μίμηση της Μητέρας Φύσης.

Το Aquaponics είναι μια λέξη που υιοθετήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες, πριν από περίπου 35 χρόνια για να περιγράψει τον συνδυασμό της εκτροφής υδρόβιων ζώων και ζώων (ψάρια, μαλακόστρακα και μαλάκια) με την καλλιέργεια λαχανικών και φρούτων σε βιολογική-υδροπονική. Στην Αυστραλία, για παράδειγμα, πρόκειται να γίνει μια σύγχρονη, οργανική μορφή λογικής αστικής γεωργίας με τεχνολογία LED που βασίζεται στην ηλιακή ενέργεια και ενσωματώνοντας την ανακύκλωση καθαρής αστικής οργανικής ύλης με την παροχή ελαίων ωμέγα-3 σε φρέσκα τρόφιμα.

Η τεχνολογία έχει τις ρίζες της στην Κίνα και την Κεντρική Αμερική πριν από περισσότερα από 1000 χρόνια. Οι Κινέζοι παραγωγοί ρυζιού καλλιέργησαν ψάρια στους πλημμυρισμένους ορυζώνες τους. Έως ότου οι Ισπανοί κατακτητές κατέστρεψαν τα απλά συστήματά τους, οι Αζτέκοι και οι Ίνκας είχαν «τσινάμπα» όπου διοχετευμένες λίμνες λυμάτων της πόλης καλλιεργούσαν ψάρια στο νερό, φρούτα και λαχανικά σε σχεδίες.

Είναι πλέον ένα πιο λογικό σύστημα τροφίμων που ενσωματώνεται και έχει παραβλεφθεί σε μεγάλο βαθμό στην τυφλή υιοθέτηση από το ανθρώπινο είδος της μη βιώσιμης, βιομηχανικής εκμετάλλευσης του εδάφους και του νερού. Οι κύριες εισροές στην aquaponics είναι η τροφή των ψαριών και η εξειδικευμένη εργασία για την περιποίηση και τη συγκομιδή του συστήματος διπλής καλλιέργειας. Στην καλύτερη περίπτωση, τα ψάρια aquaponics είναι φυτοφάγα και παμφάγα ζώα που μπορούν να χρησιμοποιήσουν τοπικά παραγόμενες ζωοτροφές που περιέχουν έλαια ωμέγα-3.

Τα φρέσκα προϊόντα από την aquaponics είναι πιο υγιεινά τοπικά τρόφιμα για τον άνθρωπο. Έχει λιγότερα επιβλαβή λίπη, σάκχαρα και υδατάνθρακες και περισσότερα ωμέγα-3 έλαια, για πιο υγιή ανθρώπινη διατροφή. Η Aquaponics με πρόσθετη τεχνολογία υπόσχεται επίσης φθηνότερα φρέσκα τρόφιμα σε συστήματα «προστατευμένης γεωργίας» δίπλα σε οικιακές κουζίνες, εστιατόρια και εγκαταστάσεις υπηρεσιών εστίασης.

Το σχέδιο ορισμένων εταιρειών είναι να αναπτύξουν ένα αρθρωτό σύστημα για aquaponic, που περικλείεται σε ένα προστατευμένο, ελεγχόμενο από το κλίμα περιβάλλον για την ελαχιστοποίηση παρασίτων και ασθενειών. Οι νέες τεχνολογίες στον τομέα του νερού, της ανακύκλωσης θρεπτικών ουσιών τροφίμων και της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας θα ελαχιστοποιήσουν το κόστος ανάπτυξης και θα ελαχιστοποιήσουν την ταχύτητα στις τοπικές αγορές μόνο σε πολύ μικρές αποστάσεις μακριά. Αυτή η νέα τεχνολογία στοχεύει στις παγκόσμιες αγορές για αποτελεσματική αστική γεωργία που κοστίζει λιγότερο για τις προμήθειες της πόλης σε υγιεινά, φρέσκα τρόφιμα.

Ενότητες aquaponics συγχωνεύονται σε πιο αποτελεσματικές τοπικές μονάδες παραγωγής τροφίμων, με το σχέδιο να συνδυαστούν αυτά τα συστήματα με έναν νέο τρόπο, προσφέροντας τους σε ένα φορητό κτήριο χαμηλού κόστους που μπορεί να επανασυσκευαστεί και να μεταφερθεί σε άλλο χώρο, εάν απαραίτητη. Τέτοια κτίρια και εξοπλισμός θα προσφέρονται ως franchise αστικών και αγροτικών περιοχών ή προς πώληση ως πακέτα βοήθειας δεύτερου βήματος όταν οι καταστροφές επηρεάζουν αρνητικά τις τοπικές προμήθειες τροφίμων.

Ωστόσο, η μεγαλύτερη βραχυπρόθεσμη ευκαιρία για aquaponics βρίσκεται στους εκσυγχρονισμένους κηπουρούς και τις πράσινες στέγες και τους πράσινους τοίχους της πόλης. Η ακουαπονική είναι μια πρακτική φιλική προς το περιβάλλον και θα πρέπει να την αγκαλιάσουμε λόγω των προαναφερθέντων πλεονεκτημάτων.

About admin

Check Also

Ο ρόλος και η σημασία της ΜΠΕ

Η προστασία του περιβάλλοντος και η διαχείριση των πόρων έχει παραδοσιακά δοθεί σημασία σε όλο …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Recent Comments

Gösterilecek yorum yok.