Η επίδραση του καιρού υπερθέρμανσης του πλανήτη – Γεγονός ή φαντασία;

Υπερθέρμανση της Αρκτικής & Κλιματική Αλλαγή = Πιο επικίνδυνοι τυφώνες

Η επίδραση του καιρού υπερθέρμανσης του πλανήτη… γεγονός ή φαντασία;

Αυτό που συμβαίνει στην Αρκτική δεν μένει στην Αρκτική. Τι σημαίνει αυτό για εσάς; Οι ερευνητές δηλώνουν ότι ο τυφώνας Χάρβεϊ που έπληξε ολόκληρη την πολιτεία του Τέξας, είναι ο τύπος ακραίας καταιγίδας που θα δούμε περισσότερο σε έναν κόσμο που θερμαίνεται. Τα επικά ποσοστά βροχοπτώσεων και η άνοδος των θαλάσσιων εκρήξεων έχουν οδηγήσει σε καταστροφικές ζημιές στη μεγάλη πολιτεία του Τέξας.

Χρήση μοντέλων για τη διερεύνηση των δεσμών μεταξύ της κλιματικής αλλαγής και των ακραίων καιρικών συνθηκών

Ποτέ δεν μπορείς να εντοπίσεις μία και μόνο αιτία για φονικές καταιγίδες. Τα ακραία γεγονότα πάντα συγκεντρώνουν πολλούς παράγοντες ταυτόχρονα. Υπάρχει άφθονη συζήτηση στην επιστημονική κοινότητα σχετικά με την κλιματική αλλαγή και τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Αλλά αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η απόδοση των ακραίων καιρικών συνθηκών στην υπερθέρμανση του πλανήτη βασίζεται στη χρήση μοντέλων για την προσπάθεια αναδημιουργίας ιστορικών μετεωρολογικών αρχείων.

Ένα μοντέλο καιρού, γνωστό και ως αριθμητική πρόβλεψη καιρού, είναι ένας πολύπλοκος αλγόριθμος που εκτελείται από υπερυπολογιστές για να προσπαθήσει να προβλέψει τον μελλοντικό καιρό. Διαφορετικά μοντέλα και υποθέσεις δίνουν διαφορετικές απαντήσεις. Αλλά πολλοί βλέπουν την απόδοση ως μια αρχή για την ποσοτικοποίηση, για παράδειγμα, του αυξημένου κινδύνου ακραίων βροχοπτώσεων κατά μήκος, για παράδειγμα, στην Ακτή του Κόλπου λόγω της Αρκτικής και κατά τα άλλα της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Με άλλα λόγια, η επιστήμη του κλίματος δεν θα μπορέσει ποτέ να προβλέψει τον καιρό χωρίς σφάλματα, αλλά προσδιορίζοντας τα δεδομένα που σχετίζονται με τον συνεχώς γεμάτο, μολυσμένο, θυελλώδη και βροχερό πλανήτη μας – εναπόκειται σε εμάς να αναλάβουμε δράση και να χρησιμοποιήσουμε τα δεδομένα για να λάβουμε υπόψη μας τις γνώσεις του. Θα επιδεινωθούν αυτές οι ακραίες καιρικές συνθήκες καθώς συνεχίζεται η παγκόσμια κλιματική αλλαγή;

Σε ποιο βαθμό η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τους τυφώνες;

Είναι λίγο ή πολύ; Ο βαθμός επίδρασης της κλιματικής αλλαγής στους τυφώνες δεν έχει διευθετηθεί. Οι άνθρωποι φυσικά θέλουν να μάθουν «γιατί» ή «πώς» έπεσε μια καταστροφική καταιγίδα στη γειτονιά τους. Και αν είναι δυνατόν, οι άνθρωποι θα ήθελαν να μάθουν αν υπάρχει κάτι που μπορούν να κάνουν για να ελαχιστοποιήσουν τις μελλοντικές πιθανότητες εμφάνισης.

Αυτή η συζήτηση δεν έχει ακόμη διευθετηθεί, αλλά πολλοί εξέχοντες ερευνητές έχουν θεωρίες, τις οποίες δεν διστάζουν να μοιραστούν με ένα περίεργο κοινό. Υπάρχει χώρος για να αναπτυχθούν οι γνώσεις μας και για νέα εργαλεία όπως η απόδοση καιρού που θα μας βοηθήσουν να διαχειριστούμε μελλοντικούς κινδύνους. Τι μπορεί να γίνει στο μέλλον για την αντιμετώπιση μελλοντικών κινδύνων; Πώς οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας επηρεάζουν τις αρνητικές επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη;

Οφέλη από τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας – αιολική, ηλιακή, γεωθερμική, υδροηλεκτρική και βιομάζα – παρέχουν ουσιαστικά οφέλη για το κλίμα, την υγεία και την οικονομία μας. Η ανθρώπινη δραστηριότητα υπερφορτώνει την ατμόσφαιρά μας με διοξείδιο του άνθρακα και άλλες εκπομπές υπερθέρμανσης του πλανήτη, οι οποίες παγιδεύουν τη θερμότητα, αυξάνουν σταθερά τη θερμοκρασία του πλανήτη και δημιουργούν σημαντικές και επιβλαβείς επιπτώσεις στην υγεία, το περιβάλλον και το κλίμα μας.

Η αύξηση της προσφοράς ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα μας επιτρέψει να αντικαταστήσουμε τις πηγές ενέργειας υψηλής έντασης άνθρακα και να μειώσουμε σημαντικά τις εκπομπές υπερθέρμανσης του πλανήτη στις ΗΠΑ, γεγονός που οδηγεί σε πολλές αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον μας, όπως τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Η κλιματική αλλαγή έκανε τον τυφώνα Χάρβεϊ πιο επικίνδυνο

Είναι δύσκολο να γίνει μια διακριτή σύνδεση μεταξύ των δολοφονικών τυφώνων και της υπερθέρμανσης του πλανήτη, αλλά υπάρχει μια κοινή σχολή σκέψης που θεωρεί ότι υπάρχει πράγματι μια άμεση σύνδεση μεταξύ των προηγούμενων δολοφονικών τυφώνων Sandy και Harvey και της κλιματικής αλλαγής.

Ο Charles H. Greune, καθηγητής επιστημών της γης και της ατμόσφαιρας στο Πανεπιστήμιο Cornell, δήλωσε: «Ό,τι συμβαίνει στην Αρκτική δεν μένει στην Αρκτική», είπε σε δήλωσή του την Τετάρτη. «Ακριβώς όπως η Superstorm Sandy, η θέρμανση της Αρκτικής πιθανότατα έπαιξε σημαντικό ρόλο στο να γίνει ο τυφώνας Harvey μια τόσο ακραία δολοφονική καταιγίδα».

Ο Greene το πήγε ένα βήμα παραπέρα, προσδιορίζοντας πώς η κλιματική αλλαγή επηρέασε και τα δύο:

  • ο σχηματισμός της καταιγίδας
  • και το μονοπάτι που πήρε

Δύο καταιγίδες που έμοιαζαν η μία με την καταστροφική πορεία της άλλης, οι τυφώνες Sandy και Harvey, παρέμειναν και οι δύο με παρόμοιο τρόπο. Αντί να στρίβουν πάνω από τον ωκεανό, όπως κάνουν οι περισσότεροι τυφώνες της τελευταίας εποχής, αυτές οι καταιγίδες καλύπτουν μεγάλες κατοικημένες αστικές περιοχές και μετά σταμάτησε, ρίχνοντας τρισεκατομμύρια γαλόνια νερού στις περιοχές, με αποτέλεσμα τεράστιες υλικές ζημιές και απώλειες ζωών.

Η Maddie Stone, η οποία είναι κάτοχος Ph.D. στην επιστήμη της γης και του περιβάλλοντος, είπε ότι η κλιματική αλλαγή είτε έκανε είτε «μάλλον» έκανε τον Χάρβεϊ χειρότερο.

Παράγοντες που κάνουν τους τυφώνες πιο επικίνδυνους:

Γνωρίζουμε ότι η αύξηση της θερμοκρασίας της επιφάνειας της θάλασσας και του αέρα επηρεάζει τις καταιγίδες και προκαλεί πιο ακραίες βροχοπτώσεις. Πράγματι, οι πιο έντονες βροχοπτώσεις στον κόσμο έχουν γίνει πιο ακραίες.

Παράγοντες υπερθέρμανσης του πλανήτη που μπορεί να επηρεάσουν τους τυφώνες:

  • Ταχεία άνοδος της στάθμης της θάλασσας – Ο πρώτος παράγοντας υπερθέρμανσης του πλανήτη που μπορεί να κάνει τους τυφώνες πιο επικίνδυνους είναι ραγδαία άνοδο της στάθμης της θάλασσας στη θαλάσσια περιοχή, για παράδειγμα, του Τέξας και του Νιου Τζέρσεϊ, καθιστώντας τις περιοχές πιο πιθανό να πλημμυρίσουν.
  • Αύξηση της θερμοκρασίας – Ο δεύτερος παράγοντας είναι η αύξηση της θερμοκρασίας στην περιοχή που έχει ως αποτέλεσμα περισσότερη υγρασία στην ατμόσφαιρα, φέρνοντας περισσότερες βροχές στις περιοχές.
  • Η υπερθέρμανση του πλανήτη μπορεί επίσης να έχει συμβάλει:
    • ένα βαθύ στρώμα ζεστού νερού που τροφοδοτεί τον τυφώνα καθώς εντάθηκε κοντά στην ακτή
    • υποτροπικά συστήματα υψηλής πίεσης – Αυτό το φαινόμενο πιστεύεται ότι έχει σταματήσει πιθανώς ακραίους τυφώνες κοντά στην ακτή με υποτροπικά συστήματα υψηλής πίεσης που συγκρατούν ένα καιρικό σύστημα στη μέση και προκαλούν επιβράδυνση ή στασιμότητα της διαδρομής του

Ο Kevin Trenberth, επιστήμονας του κλίματος στο Εθνικό Κέντρο Ατμοσφαιρικής Έρευνας, πιστεύει ότι ο Χάρβεϊ ήταν “λίγο πιο έντονος, μεγαλύτερος και πιο μακροχρόνιος” από ό,τι θα ήταν απουσία της κλιματικής αλλαγής.

The New Norm, Killer Storms;

Πολλοί ερευνητές συμφωνούν ότι οι δολοφονικές καταιγίδες όπως το Sandy και το Harvey είναι ο «νέος κανόνας», καθώς τα αέρια του θερμοκηπίου αυξάνουν τη στάθμη της θάλασσας, γεγονός που οδηγεί σε υψηλότερα κύμα, το οποίο στη συνέχεια οδηγεί σε αυξημένη βροχόπτωση.

Ο τυφώνας Χάρβεϊ και τα απομεινάρια του έγιναν γρήγορα μια από τις χειρότερες φυσικές καταστροφές στην ιστορία των ΗΠΑ. Η άνευ προηγουμένου διάρκεια και ένταση της καταιγίδας έχει πυροδοτήσει μια έντονη συζήτηση για το πόσο φταίει η κλιματική αλλαγή. Η σύντομη απάντηση είναι ότι δεν ξέρουμε ακόμα. Αλλά η προσπάθεια να απαντήσουμε σε αυτή την ερώτηση θα μας βοηθήσει να προετοιμαστούμε καλύτερα για το μέλλον.

About admin

Check Also

Οι επιρροές της ιταλικής μαγειρικής

Όταν οι άνθρωποι σκέφτονται την ιταλική μαγειρική, οι περισσότεροι σκέφτονται τα ζυμαρικά και τις πίτες …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Recent Comments

Gösterilecek yorum yok.