Επηρεάζει πραγματικά ο καιρός την αρθρίτιδα;

  • Η αρθρίτιδα, και οι πολυάριθμες μορφές της, είναι μόνο μία από τις καταστάσεις που ορισμένοι πιστεύουν ότι επηρεάζεται άμεσα από τον καιρό και τις αλλαγές στη βαρομετρική πίεση. Έρευνα πόνου καιρού και αρθρίτιδας
  • Στη δεκαετία του 1960, ένας διάσημος ειδικός αρθρίτιδας ονόματι Dr. J. Hollander ενορχήστρωσε μια μελέτη για να δείξει πώς τα υψηλά επίπεδα υγρασίας μαζί με τη χαμηλή βαρομετρική πίεση αύξαναν τη δυσκαμψία και τον πόνο στις αρθρώσεις σε ασθενείς που υπέφεραν από αρθρίτιδα. Οι πάσχοντες από ινομυαλγία σε αυτή τη μελέτη έδειξαν περισσότερο πόνο μόνο κατά τις ημέρες υψηλής πίεσης. Στο τέλος αυτής της μελέτης, δεν βρέθηκαν ποτέ σημαντικές σχέσεις μεταξύ της αλλαγής του καιρού και της αύξησης του πόνου από αρθρίτιδα. Γιατί πιστεύεται ότι ο καιρός επηρεάζει τον πόνο της αρθρίτιδας
  • Ο κρύος και βροχερός καιρός συχνά συνοδεύεται από μια σαφή πτώση της ατμοσφαιρικής πίεσης. Τα είδη των καιρικών αλλαγών που μπορεί να επηρεάσουν τον πόνο της αρθρίτιδας
  • Βαρομετρική ή ατμοσφαιρική πίεση: Αν και η αυξανόμενη βαρομετρική πίεση, η οποία είναι η ποσότητα της δύναμης ή του βάρους που ασκείται από τον αέρα γύρω μας, μπορεί επίσης να επηρεάσει ορισμένους τύπους πόνου αρθρίτιδας, τις περισσότερες φορές πρόκειται για μια ταχεία μείωση της ατμοσφαιρικής πίεσης, όπως η πτώση που σχετίζεται με θυελλώδεις καιρικές συνθήκες, που προκαλεί αύξηση των πόνων και των πόνων.
  • Υγρασία: Η ποσότητα των υδρατμών στον αέρα αναφέρεται είτε ως υγρασία, απόλυτη υγρασία ή σχετική υγρασία. – Θερμοκρασία: Ο κρύος καιρός έχει συσχετιστεί εδώ και πολύ καιρό με πόνο αρθρίτιδας και δυσκαμψία στις αρθρώσεις, καθώς και με πυροδότηση πολλών άλλων καταστάσεων, όπως πονοκεφάλους ημικρανίας ή κυκλοφορικά προβλήματα. Για παράδειγμα, σε μια μελέτη για τον πόνο της αρθρίτιδας, οι άνθρωποι που ζούσαν στη δυτική ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών σε πιο ήπιο κλίμα ανέφεραν εξίσου πόνο με εκείνους που ζούσαν στο ανατολικό, ψυχρότερο τμήμα της χώρας.

Επηρεάζει πραγματικά ο καιρός την αρθρίτιδα;

Για όσο καιρό ο άνθρωπος γνώριζε την αλλαγή του καιρού, υπήρχαν εικασίες ότι μπορεί επίσης να επηρεάσει την υγεία του ατόμου και ορισμένες ασθένειες εκτός από την απλή αλλαγή της θερμοκρασίας.

Ο Ιπποκράτης, ο αρχαίος Έλληνας «πατέρας της ιατρικής» υποψιαζόταν ήδη από το 400 π.Χ. ότι οι διαφορετικές καιρικές συνθήκες έχουν μεγάλη επίδραση στο πώς νιώθουμε το σώμα μας. Λίγες χιλιάδες χρόνια αργότερα, ο σύγχρονος κόσμος της επιστήμης και της ιατρικής εξακολουθεί να είναι διχασμένος σχετικά με το εάν οι διακυμάνσεις του καιρού επηρεάζουν όντως ορισμένες καταστάσεις υγείας.

Η αρθρίτιδα, και οι πολυάριθμες μορφές της, είναι μόνο μία από τις καταστάσεις που ορισμένοι πιστεύουν ότι επηρεάζεται άμεσα από τον καιρό και τις αλλαγές στη βαρομετρική πίεση. Η μεγάλη πλειονότητα των ατόμων που έχουν διαγνωστεί με αρθρίτιδα λένε ότι μπορούν εύκολα να προβλέψουν τον καιρό με βάση το πώς αισθάνονται ή το πόσο πονάνε ή τρυφερές μπορεί να είναι οι αρθρώσεις τους, κάνοντας απολύτως νόημα το ρητό “Αισθάνομαι κάτω από τον καιρό”.

Παρόλο που υπάρχουν πολλά άτομα με αρθρίτιδα που ορκίζονται σε αυτήν τη μετεωρολογική μέθοδο μέτρησης της σοβαρότητας του πόνου τους, δεν υπάρχουν ακόμα πραγματικά επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν τους ισχυρισμούς.

Έρευνα πόνου καιρού και αρθρίτιδας

Στη δεκαετία του 1960, ένας διάσημος ειδικός αρθρίτιδας ονόματι Dr. J. Hollander ενορχήστρωσε μια μελέτη για να δείξει πώς τα υψηλά επίπεδα υγρασίας μαζί με τη χαμηλή βαρομετρική πίεση αύξαναν τη δυσκαμψία και τον πόνο στις αρθρώσεις σε ασθενείς που υπέφεραν από αρθρίτιδα. Ανέφερε ότι καμία από αυτές τις καιρικές αλλαγές μεμονωμένα δεν είχε αντίκτυπο στον πόνο, αλλά μόνο όταν συνέβησαν ταυτόχρονα.

Ο Δρ Hollander κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όταν η βαρομετρική πίεση πέφτει, το πρήξιμο γύρω από τις φλεγμονώδεις αρθρώσεις αυξάνεται, προκαλώντας περισσότερο ερεθισμό στα γύρω νεύρα, που στη συνέχεια αυξάνει επίσης την ποσότητα του πόνου που αισθάνεσαι. Η συγκεκριμένη μελέτη έχει διαψευσθεί από πολλούς επιστήμονες ως ασαφής λόγω του μικρού αριθμού ασθενών (12) που συμμετείχαν.

Μια παρόμοια, πιο πρόσφατη μελέτη εξέτασε επίσης τη συσχέτιση μεταξύ του πόνου της αρθρίτιδας και του καιρού που αφορούσε άτομα με διάγνωση οστεοαρθρίτιδας, ρευματοειδούς αρθρίτιδας και ινομυαλγίας, που είναι μια άλλη ρευματική διαταραχή που προκαλεί πόνους, τρυφερές αρθρώσεις. Όλοι οι συμμετέχοντες ζούσαν στο ίδιο, ζεστό κλίμα και κράτησαν ένα ημερολόγιο για ένα χρόνο, καταγράφοντας τυχόν αλλαγές στο επίπεδο του πόνου τους. Στη συνέχεια, αυτοί οι κορμοί συγκρίθηκαν με τις καθημερινές αλλαγές του καιρού, όπως η σχετική υγρασία και η θερμοκρασία.

Σε αυτή τη μελέτη, ορισμένα άτομα με ρευματοειδή αρθρίτιδα φάνηκε να επηρεάζονται περισσότερο από τα υψηλά επίπεδα υγρασίας και την ατμοσφαιρική πίεση, ενώ άλλα στην ομάδα της οστεοαρθρίτιδας ένιωσαν περισσότερο πόνο όταν μόνο η υγρασία ήταν υψηλή. Οι πάσχοντες από ινομυαλγία σε αυτή τη μελέτη έδειξαν περισσότερο πόνο μόνο κατά τις ημέρες υψηλής πίεσης. Ωστόσο, κανένα από τα ευρήματα δεν ήταν αρκετά ισχυρό για να βασιστεί μόνο στον ίδιο τον καιρό για να προβλέψει επικείμενες αλλαγές στα επίπεδα πόνου.

Μια άλλη ερευνητική μελέτη περιελάμβανε πάνω από 100 άτομα που ζούσαν στη Φλόριντα και είχαν διαγνωστεί με οστεοαρθρίτιδα. Για δύο χρόνια έλεγαν στους συμμετέχοντες να βαθμολογήσουν τη σοβαρότητα του πόνου της αρθρίτιδας, ώστε οι ερευνητές να μπορούν να αντιστοιχίσουν τα αποτελέσματα με τις τοπικές θερμοκρασίες, ανεξάρτητα από το αν υπήρχε βροχόπτωση ή όχι, και ποια ήταν η βαρομετρική πίεση για κάθε μέρα. Στο τέλος αυτής της μελέτης, δεν βρέθηκαν ποτέ σημαντικές σχέσεις μεταξύ της αλλαγής του καιρού και της αύξησης του πόνου από αρθρίτιδα. Ωστόσο, ορισμένες γυναίκες ανέφεραν ότι βίωσαν περισσότερο πόνο στα χέρια τους όταν η βαρομετρική πίεση ήταν η υψηλότερη.

Γιατί πιστεύεται ότι ο καιρός επηρεάζει τον πόνο της αρθρίτιδας

Ο κρύος και βροχερός καιρός συχνά συνοδεύεται από μια σαφή πτώση της ατμοσφαιρικής πίεσης. Υπάρχει μια θεωρία ότι αυτή η πτώση της πίεσης προκαλεί την επέκταση των ιστών του σώματος, με αποτέλεσμα οι ήδη φλεγμονώδεις περιοχές να διογκώνονται περισσότερο και να αυξάνουν τον πόνο. Και μετά, υπάρχουν εκείνοι οι γιατροί που υποστηρίζουν ότι μόνο μια ζοφερή, βροχερή μέρα μπορεί να κάνει μερικούς να αισθάνονται ότι ο πόνος τους είναι χειρότερος από ό,τι στην πραγματικότητα.

Μια άλλη θεωρία απλώς προτείνει ότι το κατώφλι των ανθρώπων για πόνο πέφτει μαζί με τη θερμοκρασία του αέρα. Ως εκ τούτου, ο ψυχρότερος καιρός επηρεάζει τη διάθεσή του, καθιστώντας λιγότερο πιθανό τους ανθρώπους να βρίσκονται σε εξωτερικούς χώρους, να παραμείνουν δραστήριοι και να κάνουν την άσκηση που βοηθά να κρατήσει υπό έλεγχο τον πόνο της αρθρίτιδας.

Υπάρχουν επίσης εκείνοι που πιστεύουν ότι οι πάσχοντες από αρθρίτιδα βλέπουν το κλίμα ως εξήγηση για την αύξηση του πόνου τους απλώς και μόνο επειδή δεν υπάρχει άλλος εύλογος λόγος, σημειώνοντας μόνο πότε ο καιρός είναι κακός, αλλά δεν παρατηρούν τόσο πολύ τις καιρικές συνθήκες όταν ο πόνος τους είναι χαμηλός. έλεγχος και σταθερός.

Τα είδη των καιρικών αλλαγών που μπορεί να επηρεάσουν τον πόνο της αρθρίτιδας

– Βαρομετρική ή ατμοσφαιρική πίεση: Αν και η αυξανόμενη βαρομετρική πίεση, που είναι η ποσότητα της δύναμης ή του βάρους που ασκεί ο αέρας γύρω μας, μπορεί επίσης να επηρεάσει ορισμένους τύπους πόνου αρθρίτιδας, τις περισσότερες φορές πρόκειται για ταχεία πτώση της ατμοσφαιρικής πίεσης, όπως π.χ. η πτώση που σχετίζεται με τον θυελλώδη καιρό, που προκαλεί αύξηση των πόνων και των πόνων.

– Κατακρήμνιση: Η βροχόπτωση, που σημαίνει κάθε μορφή νερού που φτάνει στο έδαφος, περιλαμβάνει όχι μόνο βροχή και χιόνι, αλλά και χαλάζι και χιονόνερο, και συνοδεύεται από αλλαγές στην ατμοσφαιρική πίεση και την υγρασία.

– Υγρασία: Η ποσότητα των υδρατμών στον αέρα αναφέρεται είτε ως υγρασία, απόλυτη υγρασία ή σχετική υγρασία. Οι αυξήσεις στην απόλυτη υγρασία, που μετρά την ποσότητα των υδρατμών σε σχέση με την ποσότητα υγρασίας που μπορεί να συγκρατήσει ο αέρας στη συγκεκριμένη θερμοκρασία, λέγεται ότι προκαλούν αύξηση του πόνου της αρθρίτιδας ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

– Θερμοκρασία: Ο κρύος καιρός έχει συσχετιστεί εδώ και πολύ καιρό με πόνο αρθρίτιδας και δυσκαμψία στις αρθρώσεις, καθώς και με πυροδότηση πολλών άλλων καταστάσεων, όπως πονοκεφάλους ημικρανίας ή κυκλοφορικά προβλήματα. Οι θερμοκρασίες που ανεβαίνουν ή πέφτουν γρήγορα είναι και πάλι το αποτέλεσμα των αλλαγών στη βαρομετρική πίεση.

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι αν και ορισμένοι τύποι καιρικών συνθηκών μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά ορισμένα από τα συμπτώματα της αρθρίτιδας, όπως ο πόνος και το πρήξιμο, δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία ότι αυτές οι κλιματικές αλλαγές είναι αυτές που κάνουν κάποιον να αναπτύξει αρθρίτιδα αρχικά ή να υποφέρει από βλάβη των αρθρώσεων.

Αν και είναι αλήθεια, υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι ορισμένοι άνθρωποι που ζουν σε πιο ξηρά, πιο ξηρά μέρη έχουν λιγότερα επεισόδια αρθριτικού πόνου, δεν υπάρχει κανένας τύπος περιβάλλοντος που να εγγυάται την πλήρη ανακούφιση από τον πόνο της αρθρίτιδας. Είναι επίσης γνωστό ότι οι αλλαγές θερμοκρασίας και κλίματος δεν επηρεάζουν την πραγματική πορεία ή την εξέλιξη της νόσου.

Οι άνθρωποι που σκέφτονται να μετεγκατασταθούν σε ένα θερμότερο κλίμα μπορεί να θέλουν να λάβουν υπόψη το γεγονός ότι οι περισσότεροι επιστήμονες πιστεύουν ότι το σώμα εγκλιματίζεται στο νέο του περιβάλλον για μια σχετικά σύντομη χρονική περίοδο. Πράγμα που σημαίνει ότι η μετάβαση σε ξηρό κλίμα μπορεί να φαίνεται ότι παρέχει ανακούφιση στην αρχή, δεν πιστεύεται ότι είναι ευεργετική μακροπρόθεσμα. Για παράδειγμα, σε μια μελέτη για τον πόνο της αρθρίτιδας, οι άνθρωποι που ζούσαν στη δυτική ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών σε πιο ήπιο κλίμα ανέφεραν εξίσου πόνο με εκείνους που ζούσαν στο ανατολικό, ψυχρότερο τμήμα της χώρας.

Εάν δεν μπορείτε να περάσετε χρόνο έξω για άσκηση, φροντίστε να το αντισταθμίσετε ασκώντας και παραμένοντας δραστήριοι σε εσωτερικούς χώρους σε περιόδους κακοκαιρίας.

Σε πολλές ασιατικές χώρες και μέρη της Ευρώπης, οι ομοιοπαθητικές θεραπείες είναι μάλλον κοινές για την αντιμετώπιση του πόνου που σχετίζεται με την αρθρίτιδα. Διάφορα βότανα και φυσικές ουσίες συνδυάζονται συχνά για να δημιουργήσουν θεραπείες για τον πόνο της αρθρίτιδας σε αντίθεση με τη χρήση παραδοσιακών φαρμάκων. Φυσικά, όπως συμβαίνει με κάθε τύπο ασθένειας ή πάθησης, όχι μόνο της αρθρίτιδας, η σωστή διάγνωση από εξειδικευμένο ιατρό είναι επιτακτική ανάγκη για κάθε επιτυχημένο σχέδιο θεραπείας ανακούφισης από τον πόνο.

About admin

Check Also

Οι επιρροές της ιταλικής μαγειρικής

Όταν οι άνθρωποι σκέφτονται την ιταλική μαγειρική, οι περισσότεροι σκέφτονται τα ζυμαρικά και τις πίτες …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Recent Comments

Gösterilecek yorum yok.