Ενεργητική ή παθητική γραφή για πολιτικές και διαδικασίες

Η γραμματική περιγράφει πώς λειτουργεί η γλώσσα. Η γραμματική μπορεί να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε τις προτάσεις ακόμα κι αν δεν γνωρίζουμε τη σημασία όλων των λέξεων μιας πρότασης. Αν και υπάρχουν πολλά καλά βιβλία γραμματικής, αυτό το άρθρο θα επικεντρωθεί στη σημασία της παθητικής και ενεργητικής φωνής για τις πολιτικές και τις διαδικασίες.

Η παθητική φωνή είναι ένα εμπόδιο για τη σαφή σύνταξη πολιτικών και διαδικασιών. Η παθητική γραφή παρουσιάζεται πιο εύκολα παρά εξηγείται. Πάρτε αυτήν την πρόταση, «Το χαρτί γράφτηκε από τον μαθητή». Με τη γραφή ενεργού φωνής, η πρόταση γράφεται ως “Ο μαθητής έγραψε το χαρτί”. Βλέπεις τη διαφορά? Ποιο σας αρέσει περισσότερο; Ελπίζω να σας αρέσει η τελευταία πρόταση. Μια πρόταση ονομάζεται παθητική επειδή το υποκείμενό της δεν εκτελεί ούτε εκκινεί την ενεργητική που υποδεικνύεται από το ρήμα. Αντίθετα, το υποκείμενο λαμβάνει τη δράση.

Προφανώς, η ενεργητική γραφή προτιμάται από την παθητική γραφή σε πολιτικές και διαδικασίες. Αλλά εδώ είναι που σταματά το χρηματικό ποσό. Η ενεργητική γραφή είναι πιο δύσκολη από την ελεύθερη ροή παθητικού στυλ γραφής. Όλοι μπορούμε να γράφουμε παθητικά. Αλλά το γράψιμο χρειάζεται ενεργά σκέψη. Ενώ η ενεργή σύνταξη είναι ιδανική για εκπαιδευτικά εγχειρίδια (ή διαδικασίες επιτραπέζιου υπολογιστή ή οδηγίες εργασίας), δεν είναι πάντα ο καλύτερος τρόπος για να γράψετε για επιχειρηματικές πολιτικές και διαδικασίες. Αφήνω αυτήν την επιλογή σε εσάς, αλλά θα σας συμβούλευα να δοκιμάσετε τα νερά για να δείτε αν η ενεργητική γραφή θα ήταν καλύτερη για τους αναγνώστες σας από την παθητική γραφή.

ο κόκκινη σημαία γιατί η παθητική φωνή είναι κάποια παραλλαγή ενός βοηθητικού ρήματος (ήταν, θα είναι, έχουν υπάρξει, είναι) συν ένα παρατατικό (χτίστηκε, γράφτηκε, κατευθύνθηκε) συν με αν αναφέρεται ο ηθοποιός. Λοιπόν πες μουποια από τις παρακάτω δύο προτάσεις προτιμάτε;

  1. Το νέο στέλεχος λογαριασμού προσλήφθηκε από τον διευθυντή πωλήσεων.
  2. Ο διευθυντής πωλήσεων προσέλαβε το νέο στέλεχος λογαριασμού.

Αν απαντήσατε #2, τότε το καταλάβατε σωστά. Αυτή η δεύτερη πρόταση είναι στην ενεργή φωνή και είναι πιο καθαρή και πιο ευανάγνωστη. Τώρα εδώ είναι το δύσκολο μέρος. είναι πολύ δύσκολο να γράφω με την ενεργή φωνή όλη την ώρα όπως είναι τόσο προφανές στα δικά μου βιβλία. Οι αναγνώστες θα σας λατρέψουν εάν μπορείτε να διατηρήσετε τη γραφή σας στην ενεργή φωνή. Τώρα, από την άλλη, αμφιβάλλω ότι οι αναγνώστες σας θα δουν τη διαφορά αν τους δείξετε μόνο παθητική γραφή. Θλιβερό, αλλά αληθινό.

Και τέλος, η παθητική φωνή έχει νόημα μερικές φορές. Το να πούμε ότι η παθητική φωνή δεν είναι ποτέ κατάλληλη σημαίνει ότι το παρεξηγούμε. Εδώ είναι ένα παράδειγμα όπου η παθητική φωνή έχει νόημα. Εάν το άτομο που κάνει μια συγκεκριμένη ενέργεια είναι άγνωστο, τότε οι ακόλουθες προτάσεις είναι εντάξει:

  1. Το ατύχημα συνέβη επειδή τα μηχανήματα δεν είχαν γίνει σέρβις.
  2. Οι μπαταρίες δεν περιλαμβάνονται… ακούγεται καλό όνομα για τίτλο ταινίας.

Η συμβουλή μου είναι να κάνετε κάθε προσπάθεια να γράψετε με το στυλ ενεργητικής γραφής φωνής, αλλά να μην το ιδρώνετε εάν πρέπει να χρησιμοποιείτε την παθητική φωνή από καιρό σε καιρό. Και παρακαλώ μην απολογηθείτε που γράφετε με παθητική φωνή. Και αν λάβετε κάποιο λάκκο, ζητήστε τους να ενταχθούν στην ομάδα σας και να σας βοηθήσουν να γράψετε καλύτερα.

About admin

Check Also

Οργανωτικές πολιτικές και διαδικασίες – Τι πρέπει να γνωρίζετε

«Περιβάλλετε τον εαυτό σας με τους καλύτερους ανθρώπους που μπορείτε να βρείτε, εκχωρήστε εξουσία και …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Recent Comments

Gösterilecek yorum yok.