Είναι η βιομηχανία βαφής κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων περιβαλλοντικός κίνδυνος;

Το χρώμα είναι το πρώτο πράγμα που βλέπουμε όταν αγοράζουμε ένα ύφασμα. Ξέρετε όμως πώς βάφεται αυτό το χρώμα στο ύφασμα; Συνήθως χρειάζονται πολλά γαλόνια νερού για ένα κιλό υφάσματος. Τι επιπτώσεις έχει αυτό στο περιβάλλον; Διαβάστε παρακάτω για να λάβετε ενδιαφέρουσες πληροφορίες!

Τα χημικά κλωστοϋφαντουργίας χρησιμοποιούνται σχεδόν σε κάθε μέρος της επεξεργασίας κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων. Αυτά τα χημικά χρησιμοποιούνται σε διάφορους εμπορικούς και βιομηχανικούς τομείς. Προκειμένου να προσδοθούν οι απαιτούμενες ιδιότητες στο ύφασμα, τα υφάσματα επεξεργάζονται με διαφορετικές χημικές ουσίες. Αυτές οι χημικές ουσίες παρέχουν στα υφάσματα ιδιότητες όπως επιβραδυντικό φλόγας, υδατοαπωθητικό, χωρίς τσάκιση κ.λπ.

Ποιοι είναι οι διαφορετικοί τύποι χημικών υφασμάτων;

Οι χημικές ουσίες στην κλωστοϋφαντουργία χρησιμοποιούνται για μια ποικιλία διαφορετικών διεργασιών όπως π.

Υφαντικές χρωστικές όπως βαφές χρησιμοποιούνται συνήθως για το χρωματισμό του υφάσματος.

Βοηθητικά κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα είναι χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για την επεξεργασία υφασμάτων για σκοπούς όπως λεύκανση, αφαίρεση του αφρού κ.λπ.

Χημικά Φινιρίσματος Κλωστοϋφαντουργίας όπως γαλακτωματοποιητές και κεριά χρησιμοποιούνται για την επεξεργασία των ινών στο τελικό τους στάδιο.

Πολυμερή κλωστοϋφαντουργίας είναι ίνες που αποτελούνται από πολυμερή. Μερικά από τα παραδείγματα είναι ακρυλικά πολυμερή, πολυμερή στυρολίου κ.λπ.

Έκθεση από εταιρεία ερευνών αγοράς εκτιμά ρυθμό ανάπτυξης 4,2% για την παγκόσμια αγορά χημικών κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων.

Κατανάλωση νερού στην κλωστοϋφαντουργία!

Η βιομηχανία βαφής και φινιρίσματος κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων είναι μια από τις πιο ρυπογόνες βιομηχανίες. Η βιομηχανία χρησιμοποιεί περισσότερες από 8000 χημικές ουσίες στις διάφορες μεθόδους επεξεργασίας της, όπως η βαφή και η εκτύπωση. Οι περισσότερες από αυτές τις χημικές ουσίες είναι επιβλαβείς για το περιβάλλον. Μια άλλη σημαντική ανησυχία είναι η ποσότητα του νερού που καταναλώνεται για την παραγωγή κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων. Το νερό χρησιμοποιείται για την πλύση βαμμένων και τυπωμένων υφασμάτων. Χρειάζεται επίσης για τον καθαρισμό του εξοπλισμού και επίσης για την αφαίρεση χρώματος από οθόνες εκτύπωσης και δοχεία βαφής. Ένα μέσο κλωστοϋφαντουργείο καταναλώνει έως και 1,6 εκατομμύρια λίτρα νερού την ημέρα για την παραγωγή 8000 κιλών υφάσματος. Περίπου 500 γαλόνια νερού χρησιμοποιούνται για την κατασκευή ενός υφάσματος που μπορεί να καλύψει έναν καναπέ. Η κλωστοϋφαντουργία ευθύνεται για το 17 έως 20 τοις εκατό της ρύπανσης των βιομηχανικών υδάτων.

Ρύπανση που προκαλεί η κλωστοϋφαντουργία!

Οι βιομηχανίες κλωστοϋφαντουργίας απορρίπτουν απευθείας τοξικά απόβλητα από τη βιομηχανία στα κοντινά υδάτινα σώματα. Αυτά τα επικίνδυνα απόβλητα περιέχουν πολλές χημικές ουσίες που είναι εξαιρετικά επιβλαβείς για το περιβάλλον. Μάλιστα, τα λύματα είναι τόσο τοξικά που διαβρώνουν ακόμη και τους σωλήνες αποχέτευσης. Εάν αφεθούν να ρέουν σε αποχετεύσεις και ποτάμια, τα λύματα μπορεί να έχουν επιβλαβή επίδραση στον κοντινό πληθυσμό.

Τα λύματα είναι τόσο μολυσμένα που η κολλοειδής ύλη σε αυτά δεν αφήνει το φως του ήλιου να περάσει μέσα από αυτά, παρεμποδίζει την ισορροπία οξυγόνου μεταξύ αέρα και νερού και ως εκ τούτου εξαντλεί το επίπεδο οξυγόνου στο υδάτινο σώμα που με τη σειρά του σκοτώνει όλη την υδρόβια ζωή.

Τα κύρια εμπόδια για την αγορά χημικών κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων είναι: αυξανόμενες περιβαλλοντικές ανησυχίες στις αναπτυσσόμενες χώρες και η αυξανόμενη ζήτηση για φυσικά και βιολογικά υφάσματα.

About admin

Check Also

Ο ρόλος και η σημασία της ΜΠΕ

Η προστασία του περιβάλλοντος και η διαχείριση των πόρων έχει παραδοσιακά δοθεί σημασία σε όλο …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Recent Comments

Gösterilecek yorum yok.